Ministrul Justiției va transmite azi la CSP candidații la funcția de Procuror General selectați anterior de comisia de experți

Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției din cadrul Guvernului Chicu, a anunțat într-un briefing de presă că va transmite la Consiliul Suprem al Procurorilor pe parcursul zile de zi, 18 noiembrie, rezultatele concursului de selecție a candidaților la funcția de Procuror General.


Noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a comunicat că rezultatele concursului nici nu au fost anulate.
„Am făcut o analiză a situației privind așa zisei anulare a concursului pentru selectarea candidaturilor privind viitorul Procuror General. Nu spun întâmplător așa zisa, pentru că prima constatare care m-a uimit a fost faptul că fostul ministru (n.r. Olesea Stamate) a încălcat grav legea și într-un mod direct și total în dezacord cu calitatea pe care trebuia să o aibă un ministru al justiției de apărător și promotor al legii. În minister, nu am găsit nici un act care să indice temeiul legal pentru care concursul să fi fost stopat sau anulat. În aceste condiții, avem de a face cu o situație, extrem de gravă. Pe de o parte societatea a fost mințită, indusă în eroare privind existența unei decizii de anulare a concursului. Pe de altă parte avem de a face cu o gravă ilegalitate. Fostul ministru a încălcat termenul în care trebuia să expedieze candidaturile selectate sau preselectate la Consiliul Suprem al Procurorilor(CSP). Desigur, avem și un aspect moral negativ, modul în care fostul ministru a desconsiderat calitatea de profesioniști a membrilor comisiei care au preselectat candidații. Cred că fostul ministru a  ales o ilegalitate care i s-a părut mai mică. Dacă anula concursul, era la fel o ilegalitate, dar a ales să comită ilegalitatea prin netransmiterea rezultatelor concursului la CSP.

Nagacevschi anunță că el are obligația de a recunoaște rezultatele concursului și le va transmite la CSP. Ministrul Justiției spune că o va face chiar astăzi, 18 noiembrie, pe parcursul zilei. Acesta motivează decizia prin aceea că Ministerul Justiței deja a comis o perioadă lungă de ilegalitate pentru că nu a transmis rezultatele concursului către CSP în termenul prevăzut, odată ce rezultatele nu au fost anulate oficial.
Legea nici nu permitea Ministrului Justiției posibilitatea de revizuire a rezultatelor concursului. Doar Comisia de experți ar putea să-și revizuiască rezultatele dacă consideră de cuviință. Însă motivele de anularea rezultatelor, nu au fost identificate de către membrii comisiei. În aceste condiții, ministrul Justiției, era și este obligat să transmită rezultatele la CSP. Ceea ce și se va întâmpla”

Menționăm că, potrivit rezultatelor concursului desfășurat de o comisie instituită la Ministerul Justiției, în lista scurtă care urma să ajungă la Consiliul Superior al Procurorilor erau incluși Alexandr Stoianoglo, Vladislav Gribincea, Oleg Crîșmaru și Veaceslav Soltan.

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share