Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a mers la Nisporeni pentru a discuta problemele legate de gestionarea deșeurilor

 

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, s-a întâlnit astăzi cu primarii, consilieri raionali, inspectorii de mediu dar și serviciile desconcentrate din raionul Nisporeni, pentru a discuta despre problemele de mediu din zonă, concentrându-se pe Zona 5 de Management al Deșeurilor, care include raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași. Această zonă a înregistrat cel mai mare progres din țară iar Ministerul Mediului are în plan începerea construcției infrastructurii pentru centrul de gestionare și stațiile de transfer în 2025.

Ministrul Lazarencu a evidențiat eforturile comune ale primăriilor din Nisporeni de a găsi soluții practice pentru gestionarea deșeurilor, chiar și atunci când resursele financiare sunt limitate. Un exemplu în acest sens este proiectul comun depus de șase localități: Orașul Nisporeni, s. Vărzărești, com. Ciorăști, s. Seliște, s. Ciutești și s. Vânători, pentru instituirea unui serviciu de gestionare a deșeurilor.

De asemenea, orașul Nisporeni a primit finanțare pentru două proiecte din partea Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului. Prin aceste proiecte, orașul va achiziționa 1000 tomberoane și o autospecială, precum și va crea o platformă de compostare pentru a gestiona resturile vegetale, unde oamenii vor aduce toate resturile vegetale și vor primi în schimb compost gratis.

Totodată, Sergiu Lazarencu a mulțumit primăriilor din raion care au alocat teren pentru împădurire și le-a încurajat pe administrații publice să urmeze acest exemplu. Ministrul a subliniat că terenurile alocate pentru împădurire vor rămâne în gestiunea primăriilor, iar Agenția Moldsilva va suporta cheltuielile de plantare și îngrijire a pădurilor, care vor reveni în gestiunea administrațiilor publice locale după 3-5 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share