Social

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, afirmă că vârful pandemiei este exact în această perioadă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu afirmă că vârful pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova este exact în această perioadă, iar până în prezent s-a mers pe acele măsuri de relaxare care pot fi adaptate situaţiei. 

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că plimbările în aer liber se pot face în parcuri, dar cu limitarea la trei a numărului de persoane aflate laolaltă şi cu păstrarea distanţei sociale.

„În ce priveşte magazinele care fac comerţ cu amănuntul, se impun aceleaşi cerinţe ca în cadrul magazinelor alimentare – măsuri de protecţie pentru angajaţi, dar şi măsuri de protecţie pentru cumpărători: vom fluidiza accesul în magazine, vom asigura cu mănuşi de unică folosinţă unităţile comerciale, vom asigura păstrarea igienei suprafeşelor, vom monitoriza starea de sănătate a angajaţilor”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, abordarea stării de urgenţă este un complex, în care se iau în calcul mai multe aspecte – economic, social şi de sănătate publică.

„Deocamdată aşteptăm să vedem consecinţele sărbătorilor de Paşte. Din anumute studii reiese că o treime din populaţie, nu a respectat recomandările de Paşte”, a spus ministrul.

Viorica Dumbrăveanu a spus că, pentru a fi supusă testării la coronavirus, o persoană trebuie să îndeplinească anumite criterii determinate de către medici.

„S-a mers şi pe testarea intensă în focarele de coronavirus. Avem peste 90 000 de teste, avem capacitatea de testare, dar trebuie să respectăm criteriile determinate de specialişti”, a menţionat Viroica Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că, în cazul medicilor, s-au făcut testări pro-active, ceea ce expică numărul mare de medici depistaţi infectaţi. Ministrul a precizat că se va face o analiză care să explice numărul mare de medici infectaţi.

„„Absolut în toate focare, absolut orice adresări din partea medicilor au fost realizate testări. Acest număr mare de îmbolnăvirti este determinat de o depistare pro-activă a medicilor. Când avem un caz de COVID-19 într-o instituţie medical, se merge pe testarea activă. Sunt multe persoane asimptomatice şi în acest condiţii, în baza testării sunt depistate”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citește și: În Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri noi de deces cauzate de COVID-19

loading...

Comments are closed.