Misiune istorică SpaceX, sâmbătă. Patru astronauți zboară spre Stația Spațială Internațională

Capsula Dragon a Space X va zbura sâmbătă cu patru astronauți către Stația Spațială Internațională, iar acum se fac ultimele pregătiri pentru ca lansarea să decurgă fără probleme.

Sâmbătă va avea loc misiunea istorică SpaceX Crew-1 a NASA şi SpaceX iar la bordul capsulei vor fi Astronauţii NASA Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker, împreună cu Soichi Noguchi de la Agenţia Spaţială de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA).

Potrivit agenției Xinhua, citată de Agerpres, se fac ultimele pregătiri pentru lansarea de sâmbătă a rachetei Falcon 9 a SpaceX şi capsulei Crew Dragon în prima misiune de rotaţie a echipajului de pe ISS din cadrul programului de echipaj comercial al NASA.

Lansarea este programată pentru sâmbătă, la ora 19:49 EST, de la Complexul de Lansare 39A de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Managerii NASA şi SpaceX s-au adunat luni la Centrul Spaţial Kennedy în cadrul pregătirilor pentru zbor a misiunii Crew-1.

Lansarea va constitui o premieră, fiind prima dată când un echipaj internaţional va zbura la bordul unei rachete şi capsule spaţiale americane certificate de NASA, deţinute de o companie comercială şi operate de pe teritoriul american.

Astronautul japonez Soichi Noguchi şi-a exprimat marţi speranţa că această misiune va inspira năzuinţele pentru un “nou viitor” pe fondul vremurilor dificile în contextul pandemiei de coronavirus, relatează agenţia Kyodo.

„Zborul spaţial în sine este (marcat de) o istorie a provocărilor. Sper că va duce la descoperirea unor noi posibilităţi şi dezvoltări”, a declarat astronautul în timpul unei conferinţe de presă virtuale organizate de JAXA

Recunoscând că este atât emoţionat, cât şi entuziasmat de lansarea la bordul capsulei Crew Dragon cu o rachetă SpaceX Falcon 9, japonezul în vârstă de 55 de ani a mărturisit că: “Există riscuri şi o teamă de eşec când ai în faţă o provocare, dar cred că beneficiile depăşesc cu mult acea frică”.

Echipajul va rămâne pe ISS timp de aproximativ şase luni, potrivit NASA.

Lansarea a fost iniţial programată în luna octombrie, însă a fost amânată după ce NASA a citat necesitatea unor controale suplimentare efectuate asupra rachetei.

Pe 2 august, capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic, finalizând cu succes zborul Demo-2 spre ISS. Lansarea misiunii Demo-2 la 30 martie a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe pământ american de la sfârşitul programului navetelor spaţiale, în 2011.

Sursa: StirilePROTV

Total
0
Shares
Total
0
Share