Social

Mold Street: Cine este proprietarul elicopterului atacat în Afganistan de talibani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe 25 ianuarie, un elicopter model Mil Mi-8MTV-1, înregistrat în Republica Moldova a fost atacat în localitatea Kajaki, provincia Helmand din Afganistan, în timp ce efectua o misiune umanitară, transportând produse alimentare.

Potrivit Autorității Aeronautică Civile (CAA) a Republicii Moldova elicopterul a fost atacat cu un aruncător de grenade RPG în timp ce se afla la sol.

La bordul elicopterului se aflau trei membri ai echipajului, dintre care comandantul și inginerul mecanic originari din Ucraina au fost ușor răniți iar copilotul originar din Republica Moldova nu a avut de suferit.

Toți membrii echipajului au fost preluați de un alt elicopter, la bordul căruia se aflau cetățeni moldoveni. Aceștea au transportat la spital persoanele ușor rănite pentru îngrijiri medicale, iar ulterior au fost externați, starea lor de sănătate fiind în afara oricărui pericol.

Pe de altă parte presa din Afganistan citează surse din cadrul forțelor de securitate, care au declarat că insurgenții talibani au doborât elicopterul.

„Elicopterul zbura spre Kajaki pentru a transporta provizii pentru forțele afgane, adăugând că, doi soldați ai armatei și-au pierdut viața, iar piloții săi au fost răniți”, scrie agenţia Ariana.

Potrivit Ministerului Apărării al Afganistanului elicopterul ar fi fost nevoit să efectueze o aterizare de urgență din cauza unor probleme tehnice și nu a lăsat victime. Până în prezent, grupul militanților talibani nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

De notat că de la începutul lunii ianuarie 2020, cel puțin trei elicoptere ale forțelor afgane au fost doborâte – primul a fost revendicat ca doborât de talibani în Farah, iar alte două s-au prăbușit în timp ce aterizau de urgență în provinciile Paktia și Paktika

Proprietar al elicopterului este compania moldovenească Aim Air SRL, care prestează servicii pentru forţele aeriene ale Afganistanului. Compania are un singur asocat – Victor Mighic. Administrator este colonelul Oleg Coroi, care pe profilul de pe Linkdin apare ca pilot la Aeroportul Internaţional Marculesti, iar anterior a fost comandantul bazei aviatice.

De notat că pe pagina web a companiei există informaţie despre serviciile prestate şi tehnica din dotare, dar nu este nicio informaţie despre incident.

Menţionăm că la finele anului 2018 s-a anunțat că Aim Air SRL, alături de o altă companie moldovenească Aim Helicopter Plant SRL şi Heli Avia Service SRL din România, încearcă să preia în concesiune fosta clădire a Aviaţiei Utilitare din Iaşi şi peste 1,2 ha de teren din zonă.

Mai adăugăm că Autoritatea Aeronautică Civilă monitorizează derularea anchetei, iar începând de luni, 27 ianuarie, va demara o evaluare inopinată în vederea corespunderii și implementării procedurilor de securitate aeronautică în realizarea zborurilor, la companiile care operează zboruri în afara Republicii Moldova.

Sursa: mold-street.md

Citește și: Oficial de la Teheran: Iranul are capacitatea de a îmbogăţi uraniul la orice concentraţie

loading...

Comments are closed.