Mold-street: Termoelectrica ar fi solicitat majorarea cu 16% a tarifului la energie

Cel mai mare producător de energie electrică şi termică din Republica Moldova, compania Termoelectrica a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).o majorare cu circa 16% a tarifului de producere a energiei electrice şi o diminuare cu 1,7% a celui de producere a energiei termice, scrie mold-street.com.

Astfel tariful mediu de producere a energiei termice ar urma să scadă de la actualul nivel de 584,3 lei, la 574,28 lei pentru o gigacalorie, în timp ce preţul energiei electrice – de la 137,91 bani/kWh la 159,78 bani/kWh.

De ce ANRE a trimis solicitări după alegerea guvernului Maia Sandu

Coinicidenţă sau nu dar compania a depus cererea de majorare în urma unei solicitări adresate de conducerea ANRE pe 11 iunie 2019, adică la doar trei zile de la alegerea noului Guvern condus de Maia Sandu.

Galina Sanduţă, ofiţer de presă a ANRE spune că potrivit legislaţiei în vigoare companiile din domeniu trebuiau să depună cereri de ajustarea a tarifelor până pe 1 mai.

“În condiţiile în care ele nu au depus astfel de solicitări, ANRE a decis să le ceară calculele necesare”, a precizat Galina Sanduţa.

Mold-street scrie că Termoelectrica îşi argumentează cererea de ajustare a tarifelor prin creşterea preţurilor, tarifele la gazele naturale, evoluţiile ratei de schimb a dolarului, mărimea plăţii regulatorii aferente activităţii reglementate, cheltuielile ce ţin de crearea fondului de rulment, profitul reglementat determinat etc.

Termoelectrica solicită includerea tuturor devierilor financiare din trecut

În acelaşi timp Termoelectrica precizează că în cazul tarifelor la energia termică “în calculele anexate nu sunt incluse pe deplin devierile financiare pentru anii precedenţi”.

“Conform Metodologiilor tarifare de către Agenţie urmează a fi luate în consideraţie total devieriie financiare (DVj) generate în perioadele precedente la calcularea noilor tarife. Totodată, în cazul necesităţii modificării şi aprobării tarifelor de către ANRE, Termoelectrica SA solicită includerea tuturor devierilor financiare pentru perioadele precedente cu determinarea finală în comun, cu reeşalonarea şi realocarea valorii acestora”, scrie în cererea producătorului şi furnizorului de energie termică.

În consecinţă Termoelectrica solicită pentru 2019, “menţinerea tarifelor în vigoare pentru a diminua impactul major asupra capacităţii de plată a consumatorilor”. Altfel spus tarifele la căldură în Chişinău ar putea rămâne neschimbate.

Nu şi în cazul tarifelor la energia electrică pentru toţi consumatorii. Or, în condiţiile în care Termoelectrica asigură circa 20% din necesităţile Republicii Moldova cu energie electrică, o eventuală majorare cu aproape 15,6% a preţului de producere, aceasta va afecta şi tariful final al curentului pentru consumatori.

La Bălţi preţul energiei termice va rămâne acelaşi

O cerere de ajustare a tarifelor şi costurilor de producere şi furnizarea a energiei electrice şi termice a fost depusă la ANRE şi de CET-Nord din Bălţi.

Astfel tariful mediu anual pentru energia electrică livrata solicitat de CET-Nord constituie 174 bani/kWh (fără TVA) în creştere cu 2,35% (4 bani) faţă de cel actual, iar pentru energia termică livrată consumatorilor – 1.220 lei/Gcal (fără TVA), în scădere cu un leu, faţă de cel actual, mai scrie mold-street.com.

UPDATE:

După publicarea știrii pe Mold-street cu privirea la solicitarea Termoelectrica de a majora cu circa 16% tariful de producere a energiei electrice, furnizorul de căldură a venit cu reacție. Astfel, un reprezentant al Termoelectrica a declarat că furnizorul de căldură a solicitat, de fapt, menţinerea tarifelor actule la energia electrică şi termică.

Total
0
Shares
Total
0
Share