Moldova a cerut AMÂNAREA nu excluderea, precum dezinformează ZdG, de pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană!

problema trasnistreana, separatism moldova, politici de reintegrare, Trupe ruse, Transnistria, ONU, CUC, retragerea trupelor rusești, Pavel Filip adresare ONU, Plahotniuc cere retragerea trupelor ruse, Ziardul de Gardă
 

Pentru a nu fi respinsă, din lipsă de voturi, autoritățile Republicii Moldova au cerut excluderea de pe ordinea de zi la sedința ONU ce urmează să aibă loc pe data de 23 noiembrie, și a cerut Organizației Națiunilor Unite să  includă subiectul pe agenda următoarei ședințe a Adunării Generale a ONU. Republica Moldova nici de cum nu a renunțat la solicitare! Despre acest lucru a informat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene printr-un comunicat de presă.

În comunicat, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a explicat că potrivit demersului Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, la care se fac referinţe în publicaţiile respective, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene infirmă categoric informaţiile apărute în mass-media, precum că Republica Moldova şi-ar fi retras solicitarea de a include pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU chestiunea privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.
Or, potrivit demersului Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, la care se fac referinţe în publicaţiile respective, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia.
MAEIE îşi exprimă regretul că în mijloacele mass-media apar informaţii neverificate sau eronate, având în vedere şi confuziile conţinute în acestea precum că autorităţile moldoveneşti ar fi cerut retragerea forţelor de menţinere a păcii, dar nu a Grupului Operativ de Trupe Ruse., se menționează în cominicat.

Din rea voință, sau doar pentru mai mult trafic pe site, cei de la Ziarul de Gardă au dat publicității o știre manipulatorie, prin care au spus că Republica Moldova a cerut pur și simplu retragerea de pe agenda ONU a subiectul privind retragerea forțelor de menținere a păcii ruse din regiunea transnistreană. Redacția ZdG.md a insistat să scrie că “autoritățile R. Moldova spun una în declarații, și semnează altceva în acte. Astfel, documentele arată că la 20 octombrie curent, autoritățile R. Moldova au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să NU fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23.10.2017. Actul este semnat de  reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru.”  Imediat știrea de pe Ziarul de Gardă a fost preluată  de mai multe portaluri de știri, printre care TV8, Independent.md, Unimedia.info și altele.

 

Telegraph.md amintește că pe data de 22 septembrie, Pavel Filip a făcut apel la delegaţii statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susţină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Și președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut la New York retragerea trupelor rusești din estul țării noastre. Într-un discurs ținut de Vlad Plahotniuc la congresul Internaționalei Socialiste, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei importante structuri internaționale, democratul a mai cerut schimbarea actualului format de menținere a păcii din regiunea transnistreană, din unul militar, în unul civil.

MAEIE solicită tuturor agenţiilor de presă care au difuzat informaţii eronate pe acest subiect să le retragă sau să le rectifice, în conformitate cu datele prezentate în comunicatul de presă.

Total
0
Shares
Total
0
Share