Moldova a majorat cu 102 milioane de lei cheltuielile pentru Apărare! Iată cu ce scop

Moldova a majorat cu 102 milioane de lei cheltuielile pentru apărare, eugen sturza, guvernul filip, partidul democrat, plahotniuc, geopolitica, ucraina transnistria rusia razboi 

Pentru anul 2019, Republica Moldova a majorat cu 102 mil. lei cheltuielile pentru domeniul apărării. Astăzi, Parlamentul a aprobat majorarea cheltuielilor Ministerului Apărării de la 734 mil. lei până la 736 mil. lei, dintre care aproape jumătate din cheltuieli va fi direcţionată spre întreţinerea forţelor armate.

Copreşedintele Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, generalul Ion Solonenco, a spus că este logic ca bugetul Ministerului Apărării să fie majorat.
 
„Cum s-a născut armata Moldovei? Practic din conflictul armat din 1992. Acum ordinea în Zona de Securitate la Nistru este asigurată de către pacificatorii moldoveni. Împreună cu ei, activează şi ruşii, şi reprezentanţii Transnistriei. Plus observatorii ucraineni. Această activitate presupune că va fi şi trebuie desfăşurată exclusiv de către profesionişti. Iar astfel de sarcini le poate îndeplini numai o armată calificată”, a subliniat el.
 
El a amintit că armata este un atribut şi o fortăreaţă a statalităţii. „Este un nonsens, dacă autorităţile nu finanţează cheltuielile armatei în întregime. Şi atâta timp cât misiunea de menţinere a păcii pe Nistru va fi actuală, prezenţa unei finanţări durabile este cheia succesului operaţiei”, a spus generalul.
 

Fostul ministru al Apărării, generalul Victor Gaiciuc, consideră că creşterea cheltuielilor pentru apărare este ceva normal. „Da, este necesară. Atâta timp cât suma cheltuielilor nu va fi adusă la 1% din PIB, nu există niciun motiv să vorbim despre cheltuielile serioase pentru apărare în Republica Moldova. Dacă vorbim despre o armată profesională, întreţinerea ei este mult mai scumpă”, a declarat el.

Conform Constituției Republicii Moldova, comandatul suprem al forțelor armate este președintele statului.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share