Moldova a ratificat Acordul de cooperare în domeniul apărării cu Franța

Parlamentul a ratificat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Republica Franceză. Documentul a fost semnat la Paris la 7 martie 2024.

Inițiativa de încheiere a unui nou acord în domeniul apărării aparține Franței și a fost exprimată după desfășurarea la Chișinău a celui de al doilea Summit al Comunității Politice Europene 2023.

De menționat că, în anul 1998, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a încheiat cu Ministerul Apărării din Franța un acord în același domeniu. Acesta nu acoperă tot spectrul de aspecte ale cooperării și, în context, s-a propus inițierea unui nou acord. Documentul nou are scopul de a stabili și a dezvolta o cooperare avantajoasă atât pentru Franța, cât și pentru Republica Moldova.

Acordul prevede colaborarea în domenii precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, controlul și gestionarea spațiului aerian, medicina militară etc. Cooperarea va avea următoarele forme: vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimburi de experiență, consultări, specializări, antrenamente și exerciții comune.

De asemenea, în baza noului acord, autoritățile vor elabora, în fiecare an, un plan de cooperare bilaterală, care va include detalii privind acțiunile și numărul de persoane implicate în desfășurarea acestora.

Acordul a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată.

Total
0
Shares
Total
0
Share