Moldova cumpără gaz de la consilierul lui Andrei Spînu și alte companii

33,2% din gazele naturale, procurate de Moldova, livrate din ianuarie 2023 și până la sfârșitul lunii mai, au fost achiziționate de la compania ERU (Energy Resources of Ukraine) EUROPE GMBH, al cărui director este Willem Cooppolse, care a consultat Ministerul Infrastructurii în timpul Guvernului Gavrilița și a oferit consultanță la Energocom pentru a organiza licitațiile de procurare a gazelor, scrie TV8.md

Informația a fost confirmată de fostul ministru Andrei Spînu și directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Deși ERU a câștigat un volum mare de achiziții, potrivit șefului Energocom, Willem Cooppolse nu a fost implicat în licitațiile cu BERD.

„Cooppolse a fost invitat de UE. El a consultat Ministerul. A fost angajat cu Expert-Grup într-un proiect de finanțare a rezilienței energetice din partea Guvernului Olandei. UE l-a adus în primele etape, chiar în octombrie 2021.

În octombrie 2021, noi negociam cu Gazprom. Când am ajuns aproximativ pe data de 20 octombrie și Gazprom a decis să reducă volumul de gaz, eram pe fina de lună, când scădea presiunea și trebuia să cumpărăm ceva gaz, ca să ținem presiunea în sistem. Atunci, a fost adus Coopolse din Ucraina, care lucra inclusiv cu Naftogaz, la fel la recomandarea Comisiei Europene, ca să ne ajute în acea perioadă scurtă, să cumpărăm acea cantitate mică de gaz”, a spus Andrei Spînu.

Menționăm că într-o conferință de presă, din 9 iunie, șeful Energocom a spus că Willem Coppoolse a fost delegat de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, respectiv de către Andrei Spînu.

Directorul interimar al Energocom a dat asigurări că Cooppolse licitațiile au fost organizate legal și că s-a luat în calcul compania care oferea cel mai mic preț la gaz.

„Primele achiziții au fost făcute cu ajutorul domnului William Coopolse, care a ajutat pentru acele achiziții din luna octombrie.

Noi am procurat gaz din sursele B. Companiile care pot participa la aceste licitații trebuie să fie precalificate, în conformitate cu procedura BERD. Au fost precalificate 7 companii, doar acestea au dreptul să participe. Primul indicator – trebuie să aibă o cantitate livrată de 100 milioane metri cubi pentru cel puțin pentru ultimii 3 ani și 50 milioane pentru cel puțin o lună, ca să demonstreze capacitatea acestor companii că sunt serioase. După ce acestea au fost precalificate, la licitație, unica condiție era cel mai mic preț și dacă ERU a oferit cel mai mic preț, noi eram obligați să procurăm de la ei, pentru că nu puteam să cumpăr de la cineva care a oferit un preț mai mare. Toți erau în condiții egale de a participa la licitație.

Transferul de bani nu o făcea Energocom, transferurile veneau direct de pe conturile BERD către conturile acestor companii. Cooppolse a consiliat Guvernul să ajute Energocom, nu a fost expert la Energocom. El nu s-a mai implicat în proceduri din 2021, pentru că următoarea licitație a fost tocmai în 2022. Mulți din experți pot să fie directori, nu asta e cel mai important, ei au dat cel mai mic preț”, a explicat Victor Bînzari.

„Eu doar sunt bucuros că am reușit să aducem gaz și să furnizăm gaze inclusiv din octombrie 2021 și pe parcursul iernii. Cea mai mare problemă a fost să găsim aceste companii. Cooppolse nu a fost implicat în niciun fel în licitațiile făcute de BERD”, a subliniat Andrei Spînu.

Din ianuarie 2023 și până la sfârșitul lunii mai, cele mai mari cantități de gaze procurate, care au ajuns în Moldova, au venit de la Energocom Otopeni – 36,3% din tot volumul de gaze. Pe locul doi, se află compania ERU (Energy Resources of Ukraine) EUROPE GMBH, care a livrat 33,2%, urmată de Ucrtransgaz – 20%, DXT Commodities – 5,3%, EO Commodities – 5,2%.

Andrei Spînu a explicat și de ce un contract a fost semnat cu Energocom Otopeni și nu cu Energocom Moldova.

„Pentru a putea a putea opera pe piața energetică din România deschis Energocom România. Acesta a fost raționamentul, ținând cont de condiții, era nevoie să deschidem o filială pentru a accesa inclusiv OPCOM, de unde cumpăram energie electrică. În momentul în care s-a semnat acest contract și s-a luat decizia, compania furnizoare nu a dorit să semneze cu o companie din Republica Moldova. În general, traderii din UE sau spațiul european aveau foarte mică încredere în Republica Moldova.

Ținând cont că deja era război, securitatea nu era clară, mulți ne întrebam dacă vom fi capabili să plătim, să transportăm acest gaz. A fost nevoie de un efort considerabil ca noi să convingem companiile mari ca să vină și să lucreze cu Energocom. Nimeni nu știa despre Energocom. Când am ajuns la Guvern în toamna 2021, Energocom nu știa la modul practic cum să facă o achiziție de gaz, cum să transportăm gaz. Acum, Energocom este o companie pregătită, nu suficient, să cumpere gaz din aproape orice sursă, să-l transporte din Grecia, Bulgaria, România, Ucraina, Slovacia și asta s-a întâmplat într-un termen foarte scurt”, a spus Spînu.

Total
0
Shares
Total
0
Share