Moldova și Italia au semnat un nou Acord pentru stimularea investițiilor reciproce

Proiectul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Italiei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor urmărește fortificarea relațiilor investiționale și intensificarea dialogului economic bilateral între cele două țări.

Documentul prevede condiții echitabile pentru investitori și protejarea reciprocă a investițiilor unui stat pe teritoriul celuilalt stat.

Necesitatea inițierii acestui acord vine odată ce acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, semnat în 1997, a expirat în 2016.

Astfel, e nevoie de actualizarea acordului, în condițiile în care Italia este pe locul 4 în rândul principalilor investitori din Republica Moldova, cu un capital total investit de 1,7 miliarde lei, find vorba de 1.207 întreprinderi cu capital italian.

Perioada de actualitate a noului acord se dorește a fi de 10 ani, cu prelungire automată pentru alți 5 ani. Astfel, investitorii vor fi protejați, iar investițiile vor avea stabilitate. Acordul va prevedea inclusiv mecanisme de prevenire și rezolvare a litigiilor.

Documentul va promova investiții în sectoare cheie cum ar fi agricultura, industria alimentară, turismul și tehnologia informației.

Semnarea acordului va îmbunătăți relațiile dintre Moldova și Italia și va respecta drepturile internaționale legate de muncă, sănătate, siguranță și mediu.

Total
0
Shares
Total
0
Share