Moldova, tot mai distantă de CSI: Urmează denunțarea unui acord militar

Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat rapoartele pentru două avize consultative care presupun acest lucru.

Urmează să fie denunțat Acordul privind Grupurile observatorilor militari şi Forţele Colective de menţinere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev, la 20 martie 1992, și Protocolul privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat la 4 august 1992.

Denunțarea acestor documente a fost propusă de Ministerul Apărării care a argumentat că nu este oportună menținerea calității de stat-membru a Republicii Moldova la aceste instrumente internaționale, întrucât țara noastră nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul CSI.

Un alt document care va fi denunțat este Acordul statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului. Propunerea aparține Serviciului de Informații și Securitate, care menționează că, pe parcursul ultimilor ani, SIS nu a beneficiat de prevederile acestui act.

Precizăm că, pe parcursul acestui an, deputații au denunțat, în lectură finală, 22 de acorduri încheiate pe platforma CSI.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share