Moldova va beneficia de tarife mai mici la roaming cu UE

Din 1 ianuarie 2024, tarifele de roaming cu statele europene vor fi reduse, în urma unui acord semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Astfel, operatorii de comunicații mobile din țara noastră și cei din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE) își asumă voluntar angajamentul reciproc să propună oferte eficiente pentru utilizatorii finali, care călătoresc între UE/SEE și Republica Moldova.

Declarația de reducere a tarifelor de roaming rămâne deschisă pentru semnare, pentru toți operatori care doresc să asigure utilizatorilor finali din Republica Moldova care călătoresc în UE/SEE și celor din UE/SEE care călătoresc în Republica Moldova, să rămână conectați la prețuri convenabile.

„Vrem să avem tarife de roaming accesibile cu toată Europa. Semnarea acestui acord va deschide calea către diminuarea tarifelor de roaming, atât pentru cetățenii UE sau diaspora care revine acasă, cât și pentru moldovenii care pleacă în statele UE”, a declarat Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Negocierile în vederea identificării unor soluții pentru reducerea tarifelor de roaming și integrarea în spațiul european de roaming cu aplicarea principiului „Roam Like At Home” au fost lansate la inițiativa autorităților din Republica Moldova în luna octombrie 2022.

Comisia Europeană și autoritățile din Republica Moldova au facilitat desfășurarea negocierilor, mobilizând pentru discuții reprezentanții operatorilor și explicând importanța semnării acestei Declarații pentru procesul de integrare în UE a țării noastre.

Este de menționat că declarația face parte din soluția pe termen scurt și se bazează pe acorduri voluntare între operatori. Pentru a încuraja operatorii din RM să semneze acordul respectiv, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a inițiat elaborarea unui set de acte normative, care urmează să reducă povara fiscală, în special prin anularea „taxei de portabilitate”, dar și să asigurarea acordarea și reînnoirea drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio, pentru a promova investițiile pe termen lung.

Total
0
Shares
Total
0
Share