Moldova va cere Rusiei să-și reducă numărul de diplomați

Autoritățile centrale vor cere reducerea numărului personalului ambasadei Rusiei la Chișinău. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Adrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Moldova Live” de la Exclusiv TV, scrie Newsmaker.md

Parlamenterul a explicat că autoritățile vor emite o decizie în acest sens, iar diplomaților ruși li se va da un termen anumit pentru a părăsi Republica Moldova.

Adrian Cheptonar a menționat că Moldova va cere diminuarea personalului misiunii ruse la Chișinău până la un număr care să asigure paritatetea cu efectivul diplomatic moldovenesc de la Moscova. Deputatul a explicat că este nevoie de o asemenea măsură din cauza ingerinței autorităților ruse în treburile interne din țara noastră.

„Erau persoane, cărăuși din ăștia, care făceau zilnic ture la Moscova și veneau cu câte 8 000 de dolari sau euro, cash. Deci, toată această activitate criminală a lui Șor a fost finanțată de la Moscova. Moscova conduce un proces de ingerință în procesele democratice din Republica Moldova. Sunt acțiuni democrației, consituționalității și a guvernanței corecte, conform legilor cetățenilor din Republica Moldova. Respectiv, întelegând această utilitate și înțelegând foarte bine că multe procese sunt conduse și din cadrul ambasadei Federației Ruse, noi suntem nevoiți să ne apărăm țara noastră și să mergem la diminuare numărului de diplomați”, a spus acesta.

Parlamentarul a explicat și cum va avea loc procedura de diminuare a personalului diplomatic rusesc.

„Va fi un comunicat al deciziei noastre în care se va anunța, se va da un termen. Eu nu cred că este corect să fie o chestie ca-n cazul expulzărilor, ca să spunem: până mâine. Poate să fie un termen de câteva luni. Să fie un termen decent, corect, de o lună, de exemplu, în care ei singuri să decidă cine pleacă și cine rămâne. După care, la o dată anumită, anterior anunțată, să intre în vigoare decizia”, a menționat el.

Totuși, întrebat când va fi demarată această procedură, deputatul nu a oferit un răspuns concret.

„Deci eu ultimele discuții cu ministerul de Externe le-am avut cu câteva săptămâni în urmă. Mi s-a explicat ce se întâmplă, nu am revenit pentru că înțeleg că sunt procese de lucru. Dar este termenul să revin și să întreb ce se întâmplă cu procesul respectiv. Nu vă pot spune acum pentru că am mai mult de 2 săptămâni de când nu am comunicat cu ministerul de Externe pe tema dată”, a spus el.

Precizăm că, în prezent, ambasada rusă la Chișinău are circa 150 de angajați. Între aceștia, 40 sunt diplomați, alți 40 – personal tehnic, iar restul soții și soțiile acestora. De menționat că Moldova are doar 6 diplomați la Moscova.

Precizăm că, la sfârșitul lunii aprilie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. Potrivit deputatului, Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproape 40. „Pe lângă acești aproape 40, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici”, a adăugat parlamentarul.

Total
0
Shares
Total
0
Share