Alte știri

Moldovagaz a început recalcularea costului gazelor naturale

Pinterest LinkedIn Tumblr

S.A. „Moldovagaz” a început recalcularea costului gazelor naturale, consumate de persoanele juridice în perioada 1 ianuarie 2018 – 16 martie 2018, pentru o sumă totală de 304,369 milioane lei (inclusiv TVA). Potrivit serviciului relații publice al companiei, procesul va fi finalizat în termen de 4 luni, începând cu luna mai a anului curent. În cazul persoanelor juridice active (consumatori existenți), suma totală recalculată va fi de 98,573 milioane lei (inclusiv TVA). Este planificată compensarea a 25,019 milioane lei în luna mai, 26,407 milioane lei în iunie, 26,019 milioane lei în iulie și 21,127 milioane lei în august.

Totodată, în cazul persoanelor juridice inactive (deconectate pentru datorii, au reziliat contractul de furnizare, au intrat în procesul de insolvabilitate etc.), suma totală recalculată va fi de 24,137 milioane lei (inclusiv TVA). În luna mai, valoarea compensației pentru această categorie de consumatori se va ridica la 6,415 milioane lei, în iunie 6,503 milioane lei, în iulie 5,163 milioane lei, în august 6,055 milioane lei.

În același timp, sumele plătite anterior de către întreprinderile din complexul termoenergetic vor fi compensate în luna mai printr-o plată unică sau prin stingerea creanțelor și obligațiunilor reciproce. În cazul S.A. „Termoelectrica” cifra va fi de 161,355 milioane lei, iar S.A. „CET-Nord” 20,303 milioane lei.

Decizia de recalculare a costului gazului consumat a fost luată pe baza hotărârii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică în aprilie 2021.

Amintim că la începutul lunii aprilie, în cadrul unei ședințe ordinare, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat executarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 106/2020 privind rezultatele controlului planificat realizat la titularul de licență S.A. „Moldovagaz”, în partea ce vizează efectuarea de către furnizor a recalculării (prin diminuare) a valorii gazelor naturale livrate în perioada 01.01.2018-16.03.2018, pentru consumatorii noncasnici. Urmare a finalizării litigiului existent dintre S.A. „Moldovagaz” și ANRE, în partea ce vizează suspendarea executării actului administrativ contestat (hotărârii în speță), membrii Consiliului de Administrație al ANRE au obligat repetat furnizorul S.A. „Moldovagaz” să efectueze recalculările ce se impun pentru consumatorii noncasnici, în valoare totală de 282 291,62 mii lei. Termenul limită stabilit pentru executarea obligației de către furnizor este 31 august 2021.

În cazul neexecutării de către S.A. „Moldovagaz” a Hotărârii sus-menționate, Agenția va demara aplicarea sancțiunii financiare în privința furnizorului respectiv, în conformitate cu prevederile Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

La fel, în cadrul ședinței de astăzi au fost aprobate rezultatele controalelor tehnice realizate de către Departamentul supraveghere energetică al ANRE.

loading...

Comments are closed.