Moldovenii din diasporă nu vor fi obligați să achite polița medicală

Reprezentanții Guvernului precizează că cetățenii Republicii Moldova din diasporă nu vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera. Precizările în acest sens au fost emise în contextul unor informații false distribuite în mediul online, scrie IPN

„Cetățenii Republicii Moldova din diasporă care nu au statut de rezident, adică stau mai puțin de 183 de zile în Moldova timp de un an, nu sunt obligați să cumpere polița de asigurare. Stimați cetățeni, vă rog să fiți atenți la informațiile oficiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, în cadrul unei conferințe de presă.

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție 5 zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2024. Astfel, până pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă plătesc de la 1014 lei până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024 este de 12 636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurare în Medicină, până în prezent, peste 100 de mii de cetățeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2024.

Total
0
Shares
Total
0
Share