Moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din sud-estul Europei

Chiar dacă iarna a adus temperaturi scăzute în întreaga regiune, moldovenii se confruntă cu o altă problemă arzătoare: costul exorbitant al gazelor naturale. Potrivit datelor recente, Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare preț al gazelor naturale din Sud-Estul Europei, constată economistul Veaceslav Ioniță, scrie Bani.md

Comparativ cu țări vecine precum Ucraina și Ungaria, prețul gazelor naturale în Republica Moldova este de aproximativ 4 ori mai mare. De asemenea, se constată o discrepanță de 45% față de prețul median al regiunii. Astfel, un metru cub de gaz în Moldova costă aproximativ 12,5 Lei, în timp ce în Ucraina și Ungaria prețul este mult mai accesibil.

Într-o analiză a costurilor din luna decembrie, economistul estimează că moldovenii au fost afectați de o deposedare de aproximativ 750 milioane lei, din motive încă necunoscute. Pentru întregul sezon de încălzire, aceștia se așteaptă să plătească cu peste 4,5 miliarde lei mai mult pentru gazele naturale, luând în considerare prețul median regional.

Această situație ridică întrebări cu privire la responsabilitatea pentru ceea ce mulți consideră o delapidare a resurselor naționale, similară cu scandalul miliardului. Cetățenii se întreabă cine va răspunde pentru această problemă și cum vor fi protejate interesele lor.

În plus, preocupările cresc și în legătură cu absența experților din sectorul energetic care, se pare, au dispărut cu totul. Liniște totală în această privință, ceea ce alimentează speculațiile privind o posibilă criză în gestionarea resurselor energetice. Cetățenii se simt nedreptățiți și îngrijorați, considerând că este dificil să se facă schimbări atunci când cei responsabili par să fie cu gura plină.

Total
0
Shares
Total
0
Share