Moldovenii printre „CAMPIONII EUROPEI” la capitolul cheltuieli pentru mâncare

Mâncare, Masă de sărbători
 

Cetățenii Republicii Moldova sunt lideri în Europa la capitolul cheltuieli pentru produsele alimentare. Aproape jumătate (peste 47%) din veniturile unei familii se duc pe mâncare, arată un studiu realizat de RIA Rating, relatează Jurnal.md.

Astfel, la capitolul cheltuieli pentru mâncare, RM se situează pe locul 38 din 40 de țări în care a fost realizată cercetarea. Puțin mai mult se cheltuie doar în Kazahstan (47,6%) și Ucraina (50%).

Cele mai puține cheltuieli pentru alimente le fac locuitorii din Luxemburg (8,4%), Olanda și Marea Britanie (câte 10,6%) și Irlanda (11,5%).

În același timp, moldovenii cheltuiesc cel mai puțin din Europa pentru vacanțe și cultură – doar 1,5% din totalul veniturilor. Locuitorii Kazahstanului și Macedoniei de Nord folosesc pentru aceste categorii 1,9% din venituri. Cel mai mult cheltuiesc locuitorii Suediei – 18,7% și cei din Marea Britanie – 13%. Salariile în aceste țări sunt însă de zeci de ori mai mari decât în R. Moldova.

Elveţia, Grecia şi Spania cheltuiesc cel mai mult pe cafenele, restaurante şi hoteluri – 11,8%, 10,8% şi, respectiv, 9,9%. Moldova este cea mai modestă în acest sens – doar 1,9%, arată studiul RIA Rating, citat de Infotag.

Locuitorii Luxemburgului cheltuiesc cel mai puţin pe alcool şi tutun – 1,3%. Ponderea cheltuielilor Moldovei este de 1,6%, la fel ca şi în Cipru şi Portugalia. Cele mai mari cheltuieli pe alcool şi tutun le au românii – 8,2% şi bulgarii – 5%.

Total
0
Shares
Total
0
Share