Narges Mohammadi este în acest an laureata Premiului Nobel pentru Pace

Activista iraniană încarcerată, Narges Mohammadi, a fost recompensată vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a anunțat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, scrie Agerpres.ro

Activista și jurnalista Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, a fost recompensată pentru „lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei pentru a promova drepturile omului și libertatea pentru toți”, a declarat președinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, la Oslo.

Narges Mohammadi se numără printre cei mai importanți activiști pentru drepturile omului din Iran, care a militat pentru drepturile femeilor și abolirea pedepsei cu moartea.

În prezent, ea execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare la penitenciarul Evin din Teheran, potrivit organizației pentru drepturile omului “Front Line Defenders”, una dintre numeroasele perioade în care ea s-a aflat după gratii. Printre acuzațiile care i se aduc se numără și răspândirea de propagandă împotriva statului.

Narges Mohammadi este directoare adjunctă a Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, o organizație neguvernamentală condusă de Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2003.

Narges Mohammadi este a 19-a femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace și prima recompensată cu acest premiu după ce Maria Ressa din Filipine a câștigat premiul în 2021 împreună cu rusul Dmitri Muratov.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share