Neînțelegeri și discriminare pe criterii lingvistice? Candidații pentru Comitetul Executiv, împiedicați să se expună la ședința comisiei

Comisia permanentă în domeniul reglementării, numirii, imunității și eticii deputaților a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) a desfășurat ședința, în cadrul căreia au fost evaluați candidații propuși pentru Comitetul Executiv, informează primul.md

Membrii comisiei nu au permis însă unora dintre ei să se expună din cauza necunoașterii limbii găgăuze.

Candidații și-au exprimat nemulțumirea pentru că nu au avut posibilitatea să vorbească în alte două limbi oficiale, așa cum prevede legislația Găgăuziei. Candidatul la funcția de prim-adjunct al Bașcanului, Pavel Verejanu, a solicitat să i se respecte dreptul de a fi intervievat în limba rusă sau limba de stat, însă cererea lui a fost respinsă.

“Faceți modificări la CEC pentru a vota candidații care cunosc limba găgăuză. Pentru că, în principiu, mandatul de încredere mi-a fost oferit și mie. Să intimidezi Comitetul Executiv pe criterii lingvistice este interesant, dar cum va influența aceasta cunoașterea limbii găgăuze, de care, apropo, nu vă folosiți în timpul ședințelor?”, a remarcat Verejanu.

Candidatului Alexandru Panov, de asemenea, nu i s-a permis să vorbească în cadrul ședinței comisiei parlamentare a APG. În repetate rânduri, el a fost întrerupt de către membrii comisiei.

“Echipa noastră, împreună cu Bașcanul Găgăuziei…Noi avem promisiuni exacte față de găgăuzi. Astăzi însă ne-am confruntat cu problema că anumite persoane nu-și doresc ca aceste promisiuni să fie îndeplinite. Oamenii așteaptă realizarea acelor proiecte, pe care noi ni le-am asumat”, cu greu a reușit să spună Panov, din cauza întreruperilor constante.

În timpul ședinței, de asemenea, a vorbit Serghei Avtutov, șeful Departamentului principal de inspecție fiscală. El a subliniat că, regiunea poate pretinde să aibă propria inspecție fiscală, care va susține interesele regiunii și a antreprenorilor.

„Va fi un drum dificil, pe care îl vom depăși. Noi suntem o regiune specială a Moldovei, și putem pretinde să avem propria inspecție fiscală, unde am lucrat eu anterior. În regiune avem nevoie de un șef al inspecției fiscale, care va promova interesele Găgăuziei și antreprenorilor”, a spus Avtutov.

Șefa Departamentului principal de dezvoltare economică și turism, Larisa Cerven, a subliniat că dezvoltarea turismului este o direcție principală a regiunii. Ea a remarcat că în Găgăuzia turismul nu este apreciat pe măsură, din cauza că regiunea este agrară, și de aceea este important de pus accentul pe industrializare și atragere de investiții în acest domeniu. Larisa Cerven a menționat că are experiență de lucru în Zona Economică Liberă, și are convingerea că viziunile ei ar putea genera soluții, inclusiv pentru dezvoltarea turismului în regiune.

Directorul Agenției pentru atragerea investiților și promovării exporturilor Găgăuziei, Natalia Cojocar, de asemenea, a subliniat importanța atragerii investițiilor în raion.

„Găgăuzia are propria agenție, care a promovat cu succes regiunea pe platforme internaționale și atrage activ investiții. În decursul ultimilor patru ani, în regiune au fost realizate proiecte, și este planificată dezvoltarea în continuare în următorii doi ani”, a remarcat ea.

Noua componență a Comitetului Executiv al Găgăuziei este constituit din profesioniști, selectați în baza experienței internaționale în domeniul lor de activitate. Potrivit politicianului Ilan Șor, echipa este pregătită să-și îndeplinească toate promisiunile și să reușească să dezvolte regiunea, în ciuda tuturor obstacolelor și imixtiunii. Ei tind să dezvolte infrastructura regiunii, să asigure cetățenii cu gaze naturale la un preț accesibil și să majoreze pensiile și salariile. Potrivit legislației Găgăuziei, în cazul încercărilor nereușite de a alege Comitetul Executiv, Bașcanul are dreptul să dizolve Adunarea Populară.

Total
0
Shares
Total
0
Share