„New York Times“ dezvăluie o discuţie dură între Merkel şi Macron pe tema NATO. Reacţia Berlinului

Emanuel Macron, Angela Merke
 
Un purtător de cuvânt al Angelei Merkel a respins luni dezvăluirile ziarului american The New York Times (NYT) cu privire la o discuţie dură, la începutul lui noiembrie, între cancelarul german şi preşedintele francez Emmanuel Macron pe tema NATO, însă a recunoscut existenţa unor diferenţe de abordare între cele două ţări, relatează AFP, citați de Adevărul.ro
Într-un interviu acordat săptămânalului The Economist, Macron aprecia că NATO se află în „moarte cerebrală“ şi evoca o dezangajare a Statelor Unite faţă de celalalte state membre şi ofensiva turcă în Siria.
„În memoria cancelarului cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acea seară nu există nici plângere, nici furie, nici ceartă“, a declarat Steffen Seibert într-o conferinţă de presă obişnuită, la Berlin.
El dezminţea astfel dezvăluirile ziarului american The New York Times, potrivit cărora cei doi lideri s-au certat la 10 decembrie, la un dineu, la Berlin, în marja marcării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Purtătorul de cuvânt a recunoscut însă că cei doi lideri au discutat despre „abordări politice adesea diferite ale Germaniei şi Franţei cu privire la înfruntarea problemelor şi provocărilor cu care se confruntă (Alianţa) şi despre faptul că noi căutăm întotdeauna soluţii“.
The New York Times dezvăluie că Merkel a respins, atunci, în mod ferm, în faţa lui Macron, declaraţiile acestuia cu privire la „moartea cerebrală“ a NATO.
„Vă înţeleg dorinţa cu privire la o ruptură politică“, i-ar fi spus cancelarul, potrivit NYT, preşedintelui francez, „dar m-am săturat să adun cioburile. Iar şi iar trebuie să lipesc cioburile ceştii pe care aţi spart-o, pentru ca să ne putem aşeza după aceea şi bea o ceaşcă de ceai împreună“.
Şeful statului francez i-ar fi răspuns, potrivit NYT, „nu pot să mă prefac că nu s-ar fi întâmplat nimic“. Este vorba despre lipsa de acţiune a NATO în urma ofensivei Turciei, o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, în nordul Siriei, fără o consultare cu ceilalţi aliaţi.
În privinţa NATO, Merkel s-a distanţat deja în mod public de declaraţiile lui Macron.
La începutul lui noiembrie, cancelarul a criticiat declaraţiile preşedintelui, denunţând o „judecată intempestivă“ şi „termeni radicali“, pe care nu-i împărtăşeşte.
Relaţiile franco-germane se tensionează, astfel, înaintea unui summit la Londra, în perioada 3-4 decembrie, cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.
„N-am văzut relaţiile franco-germane la un nivel atât de scăzut de mult timp. Arareori am văzut o asemenea amărăciune şi un asemenea dezacord“, a declarat pentru NYT o analistă în domeniul securităţii de la Institutul german pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate (SWP) de la Berlin, Claudia Major.
Total
0
Shares
Total
0
Share