Actual

NEWS ALERT // Daniel Ioniță a fost rechemat din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Daniel Ioniță a fost rechemat din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, în legătură cu expirarea termenului de aflare în misiune. Un decret în acest sens a fost semnat vineri, 4 februarie 2022, de către președintele României, Klaus Iohannis, informează Deschide.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Daniel Ioniță a fost numit ambasador al României la Chișinău în anul 2016. Pe 7 iulie 2016 acesta și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti.

Diplomat de carieră, Daniel Ioniță și-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe al României, în iunie 1996. A fost Ambasador al României în Regatul Norvegiei, Director general pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului român de Externe, unde a coordonat activitățile politico-diplomatice desfășurate de România în cadrul NATO, UE – dimensiunea de securitate (Politica de Securitate și Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, precum și relațiile bilaterale ale României cu SUA și Canada.

Are o bogată experiență de negocieri internaționale, fiind parte a delegației oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, în perioada octombrie 2010 – august 2011 a fost negociatorul șef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa).

Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică și securitate națională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în țară și în străinătate (Colegiul Național de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate și Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Colegiul Național de Apărare al Suediei).

A fost decorat de doi Președinți ai României cu: Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție pentru mireni.

loading...

Comments are closed.