Nici ministrul nu știe exact: Ala Nemerenco afirmă că salariile în sistemul medical vor crește de la 1 septembrie sau 1 octombrie

La următoarea rectificare a bugetului de stat, planificată pentru perioada iulie – august, este examinată posibilitatea majorării salariilor angajaților din sistemul medical. O spune ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia majorarea va fi una consistentă și va fi aplicată de la 1 septembrie sau 1 octombrie 2023. Ministrul Sănătății mai dă asigurări că Guvernul va majora indemnizațiile tinerilor specialiști și va compensa transportul celor care fac naveta în raioane, scrie IPN

Ministrul Sănătății spune că deși salariile angajaților din sistemul medical au fost majorate în ultimii ani, acestea rămân demotivante în comparație cu perioada îndelungată de studii necesare acestei meserii. Ala Nemerenco spune că la următoarea rectificare a bugetului de stat va avea loc o nouă majorare de lefuri pentru angajații sistemului medical.

„Am calculat deja o majorare de salariu pentru acest an, ține de aprobarea bugetului de asigurări medicale prin rectificarea bugetului de stat, care va avea loc în iulie-august. Banii trebuie aprobați prin Parlament și din toamnă, sperăm din 1 septembrie sau 1 octombrie, vom avea o majorare de salarii. Sunt cifre mari, eu nu mai vreau să ne jucăm cu sume mici care nu sunt sesizabile pentru lucrătorii medicali. Pierderea lucrătorilor medicali din sistem nu este legată strict de salariu, ci de infrastructura în care medicul pleacă să locuiască, nu doar de infrastructura în care va activa. Un medic într-un sat va pleca cu familia și copiii. Soțul sau soția nu au ce face în acel sat. Este un stres pentru întreaga familie”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Spațiu Public” de la Radio Moldova.

Ministrul Sănătății mai spune că nu există prea mulți medici dornici de a pleca să muncească în instituțiile medicale din raioane, iar pentru a încuraja acest fenomen statul va majora indemnizațiile pentru tinerii specialiști și va compensa cheltuielile de transport pentru cei care fac naveta.

„Fiecărui medic din Chișinău care face naveta în Orhei, Căușeni, localitățile din jurul Chișinăului trebuie să le oferim compensarea acestor cheltuieli pe care ei le suportă din salariu. Am făcut calculele, ca să acoperim o distanță de 70 de kilometri de la locul lor de trai. Negociem cu Ministerul Finanțelor ca să obținem aceste indemnizații. De asemenea, cele 120 de mii de lei care sunt plătite pentru absolvenții care pleacă în localitățile unde are nevoie sistemul de sănătate, sunt oferite în trei tranșe, în primii trei ani. Noi am obținut ca după primele șase luni să i se ofere această sumă integral. Cu acești bani pot să-și ia un credit, să-și asigure un loc de trai sau să-și procure o mașină ca să facă naveta. De asemenea, este planificată majorarea și acestei indemnizații”, a spus ministrul Sănătății.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în anul 2022, în instituțiile medicale publice din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 1000 de specialiști. Cea mai mare lipsă de cadre medicale se atestă în spitalele raionale. Potrivit datelor ANSP, sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share