Social

Nicolae Botgros la mulți ani! Cel mai cunoscut lăutar din Moldova a împlinit 65 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maestrul Nicolae Botgros îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Dirijorul Orchestrei „Lăutarii” împlineşte 65 de ani.

Cu această frumoasă ocazie, Primăria Municipiului Chișinău i-a transmis un mesaj de felicitare: „Cunoscut și apreciat atât pe meleagurile noastre cât și peste hotare, Maestrul se  identifică armonios cu Orchestra Națională de Muzică Populară Lăutarii. Fiind un magician al viorii și un dirijor de excepție, talentatul muzician, împreună cu minunata orchestră, a dus și duce și pe alte meridiane ale globului faima cântecului nostru popular, adus la notorietate și desăvârșire. Cu ocazia zilei de naștere a Domniei Sale, Primăria municipiului Chișinău îi dorește ani mulți de viață și sănătate trainică, succes și noi realizări artistice, noroc și fericire!”.

Nicolae Botgros s-a născut în data de 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc din Cahul.

Numit un geniu al viorii, maestrul a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, dar şi în toate statele din fostul spaţiu sovietic.

Nicolae Botgros deţine titlul de Artist al Poporului şi Cavaler al Ordinului Republicii.

De asemenea, a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Bârlad din România. În 2002, Botgros a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc.

În cei peste 40 de ani de activitate, orchestra pe care o conduce a acompaniat peste 100 de interpreţi de muzică populară.

Orchestra Naţională de muzică populară “Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din Moldova, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Otel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

loading...

Comments are closed.