Editoriale

Nicolae Negru, surprins de decizia Maiei Sandu: „Da, e o schimbare surprinzătoare de macaz. Probabil i s-a demonstrat, în mod convingător, că nu va putea dizolva Parlamentul“

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Maia Sandu ar putea desemna, totuși, un candidat la funcția de premier, însă acesta, cel mai probabil, nu va fi Mariana Durleșteanu, dar nici un alt candidat sprijinit de „alianța Dodon-Șor-Plahotniuc”. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit lui Nicolae Negru, este surprinzătoare decizia Maiei Sandu de a convoca fracțiunile parlamentare, deși anterior spunea că va aștepta ziua de 23 martie, atunci când expiră trei luni de la demisia Guvernului Chicu.

„Da, e o schimbare surprinzătoare de macaz. Probabil i s-a demonstrat, în mod convingător, că nu va putea dizolva Parlamentul dacă va ignora fracțiunile parlamentare. Dacă aceasta e explicația, atunci putem să ne așteptăm că va desemna un al doilea candidat la funcția de prim-ministru – o altă prevedere a Constituției. Posibil, calculele președintelui Maia Sandu au fost date peste cap și de evoluția periculoasă a situației pandemice… Oricum, aceste viraje reflectă lipsa unei strategii bine gândite, miza pe improvizație, pe presiuni asupra partidelor parlamentare, pe „popor”…. Dar socoteala de acasă, se știe, nu se potrivește cu cea de la târg. E regretabil, totuși, să fim puși în situația de a ghici pașii ei de mai departe. Ar fi normal pentru un președinte de factură nouă să aducă la cunoștința cetățenilor planurile sale”, a precizat Negru.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL a mai adăugat că ar fi logic ca Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier, dacă „dorește să respecte Constituția și decizia Curții Constituționale”.

„Nu cred că va fi desemnată Mariana Durleșteanu și nici nu ar fi bine să fie Durleșteanu sau orice alt candidat votat de alianța Dodon-Șor-Plahotniuc. Ea ar trebui să medieze formarea unui guvern, care ar putea debloca finanțarea externă. Un guvern format de Partidul „Șor” nu va reuși acest lucru”, a conchis Nicolae Negru.

De menționat că Maia Sandu a invitat pentru ziua mâine, 16 martie, fracțiunile parlamentare la consultări. Cele șase fracțiuni și grupuri parlamentare se vor întâlni separat cu Maia Sandu.

loading...

Comments are closed.