Noi reglementări pentru facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, cu impact transfrontalier

Parlamentul urmează să creeze cadrul normativ pentru facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, cu impact transfrontalier. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, coraportul la un PROIECT de lege pentru modificarea unor acte normative referitoare la acest lucru.

Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, prevede armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene. Proiectul reglementează aspectele ce țin de mecanismul de guvernanță energetică și a schimbărilor climatice, precum și facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică. Reglementările și mecanismele propuse vor contribui la implementarea proiectelor de interes comun în cadrul Comunității Energetice și a proiectelor de interes reciproc. Totodată, va fi completată legislația cu prevederi ce stabilesc modul de organizare a procesului de autorizare pentru proiectele Comunității Energetice, descriu etapele procesului de autorizare, autoritățile implicate și gestionarea costurilor de investiții pentru implementarea proiectelor.

De asemenea, proiectul prevede că satele Lipoveni și Topala din raionul Cimișlia vor fi incluse în lista localităților unde urmează a fi desfășurate lucrări de utilitate publică de interes național pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești. Aceste lucrări de construcție sunt parte a Proiectului de Interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza I.

Documentul a fost consultat cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice. Proiectul urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share