Norul de nisip saharian va ajunge și deasupra Moldovei. Ce spune Agenția de Mediu

 

În perioada 23-24 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra Republicii Moldova, marţi şi în prima parte a zilei de miercuri, însă, pentru moment, nu se înregistrează depășiri ale poluanților în aer.

Potrivit sursei citate, acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

”Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita”, explică ecologiştii.

Pentru moment, Stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic din Chișinău nu înregistrează depășiri ale poluanților în aer.

Total
0
Shares
Total
0
Share