Nou an, noi destituiri: Mai mulți șefi ai direcțiilor de educație din raioane și municipii vor fi eliberați din funcție

Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară prin care solicită consiliilor raionale și municipale să elibereze din funcții șefii direcțiilor educație care sunt angajați contrar prevederilor Codului Educației. Potrivit instituției, emiterea actelor de încetare a raporturilor de muncă se va face până la 11 ianuarie, cu informarea ulterioară a MEC despre acțiunile întreprinse.

Prin urmare, urmează să fie eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de patru ani, cei care nu au fost numiți prin concurs sau au fost numiți pe perioadă nedeterminată, asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.

„Prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de patru ani a șefilor direcțiilor de învățământ datează din 2014, când a fost adoptat Codul Educației. În prezent, MEC nu face altceva decât să implementeze aceste prevederi și să se asigure că legea este egală pentru toți”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Sursa citată precizează că solicitarea vine în contextul în care la 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul Educației adoptate de Parlament la 17 august 2023. Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor modificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.

De asemenea, ministerul a menționat că în cazul neemiterii actului administrativ de către reprezentanții autorității administrației publice locale de nivelul al doilea, constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu o va face MEC și va desemna interimari până la organizarea concursurilor și numirea noilor conducători.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share