Alte știri

Nu-i oprește nici pandemia: ISIS este pe cale să își dubleze atacurile din Irak și Siria

Pinterest LinkedIn Tumblr

Odată cu creșterea tensiunilor între SUA și Iran, iar Coaliția condusă de americani se retrage din aproximativ șase posturi militare în Irak, ISIS pare să fie în ofensivă, scrie jpost.com, o agenție de știri de știri din Israel.

ISIS din Irak se grupează și efectuează atacuri mai sofisticate. Un atac de azi dimineață a implicat asalturi în numeroase locații din jurul Samarra. Unitățile populare de mobilizare, un grup de paramilitari, în cea mai mare parte șiiți, au declarat că au fost lovite de majoritatea atacurilor și au suferit victime la 120 km nord de Bagdad.

Dezastrul a început în mai multe sate, inclusiv un punct de control în Makishifiya (Mukashifa), potrivit Rudaw. Cel puțin opt membri ai unei unități PMU numite regimentul Tigris au murit în luptă împotriva ISIS și alți membri ai PMU din brigada Asaib Ahl al-Haq au fost, de asemenea, afectați. Atacul desfășurat a fost atât de mare încât numeroase unități au ajuns cu dificultate la cei aflați sub atac.

În ultimele zile, ISIS a efectuat atacuri în Anbar, în Irak, un atac a avut loc la Jalawla, în Shura, la sud de Mosul, și, de asemenea, lângă Rubah, la 1 mai. ISIS a fost activ și în apropiere de Makhmour, la vest de Erbil, în apropiere de Yathrib, Metebeja, lângă Tikrit, Baiji și alte zone. Volumul activității ISIS crește clar. Se pare că numărul atacurilor ISIS din aprilie s-ar fi putut dubla față de ianuarie și, dacă nu s-a dublat încă, această lună este pe cale să reprezinte o creștere dramatică începând cu toamna anului 2019, mai scrie jpost.com.

Obiectivele de reînviere ale ISIS nu sunt doar atacuri. Este, de asemenea, cât de mortale și cât de complexe sunt. ISIS poate arunca mortiere de la distanță sau să efectueze atacuri de lunetist, dar decizia sa de a lansa un atac pe scară largă asupra paramilitarilor în weekend este un pas către acțiuni mai sofisticate.

Toamna trecută ISIS a fost relativ diminuată în activitatea sa. Liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-un raid american din Siria. Nu a profitat de haosul politic și de protestele din Irak pentru a reveni. Cu toate acestea, odată cu creșterea tensiunilor SUA-Iran și a Coaliției conduse de SUA retrăgând din aproximativ șase posturi militare în Irak, ISIS pare să fie în ofensivă. Acest lucru vine pe fondul crizelor de coronavirus și a scăderii prețurilor la petrol, ceea ce reprezintă o provocare pentru Irak.

Coaliția a spus că a efectuat atacuri aeriene în munții Hamrin pe 29 aprilie și că Marea Britanie a lovit ISIS pe 10 aprilie în apropiere de Kirkuk. Australia, Canada, Franța și Germania au efectuat, de asemenea, misiuni de sprijin aerian pentru a ajuta în lupta împotriva ISIS în aprilie. Coaliția subliniază că, luptând alături de Irak și Forțele Democrate din Siria, a ajutat la eliberarea a 110.000 de kilometri pătrați de ISIS și a ajutat la eliberarea a 7,7 milioane de oameni. Întrebarea astăzi este dacă aceste câștiguri pot fi menținute.

Sursa: jpost.com

loading...

Comments are closed.