Numărul de secții de votare și buletine de vot în diasporă au fost mărite față de alegerile prezidențiale din 2016

InnoVoter, primul laborator de creație în domeniul electoral din Republica Moldova, iurie cecan, alina rusu, cec, comisia electorala centrala 

Un număr de 125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie curent. Decizia a fost luată astăzi de guvern, transmite MOLDPRES.

Potrivit hotărârii, cele mai multe secții vor fi deschise în Italia -29, România și SUA câte 12, Federația Rusă – 11, Franța – 7, Portugalia și Spania – câte 5. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi create 4 secții de votare, Ucraina, Canada și Turcia – câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania – câte două secții.

Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat la ședința guvernului că, în acest an, în străinătate vor fi deschise cu 25 de secții de votare mai mult decât la scrutinul din anul 2016.

Pentru a evita situațiile create în alegerile din 2016, atunci când la unele secții de votare au fost epuizate stocurile de buletine de vot, parlamentul a majorat numărul total de buletine care pot fi distribuite unei secții de votare de la trei la cinci mii.

Secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, circa 25 mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Total
0
Shares
Total
0
Share