Alte știri

O asistentă medicală de la Institutul de Neurologie, cu 10 ani de experiență în sala de operații, în TOP 5 cei mai buni asistenți din țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ei sunt cei care aduc bucuria continuităţii neamului în fiecare familie, care dăruiesc o rază de speranţă suferindului, cei care tratează și servesc îngeri păzitori pentru un om răpus de boală. O dată pe an se bucură de sărbătoarea lor – Ziua Internațională a Asistenților Medicali.  În campania „Cel mai apreciat asistent medical 2020”, organizată de platforma Spitale.MD, unde pacienții au votat asistenții medicali preferați, 5 dintre ei au acumulat cele mai multe voturi și au ieșit învingători, transmite Telegraph.md

În acest TOP 5 cei mai apreciați asistenți medicali din țară intră și Ecaterina Racu, cea care de 10 ani contribuie la salvarea vieților în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

Ecaterina este asistentă superioară în cadrul Blocului Operator. A asistat în cei 10 ani dedicați cu pasiune și profesionalism Institutului de Neurologie la peste 3000 de intervenții chirurgicale și anume la efectuarea celor mai complicate operații dintre toate care se efectuează la INN, fiind „mâna dreaptă” a  profesorului Grigore Zapuhlîh, care este și directorul INN, la fel și a altor neurochirurgi, în cele mai complicate operații la afecțiunile sistemului nervos.

Cea mai lungă intervenție la care a asitat în cei 10 ani a durat tocmai 10 ore. Zece ore în care trup și suflet s-a dedicat pacientului de pe masa de operație.

Mai mult, Ecaterina este cea care asistă la operațiile efectuate de către profesorii din străinătate cu care colaborează directorul INN, care vin periodic în R. Moldova și fac intervenții complicate, gratuite, în cadrul INN.

Visul ei este să ajungă în Japonia, fiind fascinată de performanțele medicale japoneze, iar dacă totul va fi cum își dorește, la sfârșit de an se va realiza și va ajunge acolo pentru un stagiu de perfecționare pe tehnicile endovasculare. La ultima Vizita din septembrie 2019 a profesorului Koyama din universitatea Shinshu, din or. Matsumoto, a fost făcută o invitație de stagiere a echipei de neurochirurgie  endovasculară nou- formată a INN în Japonia, din care face parte și Ecaterina.

De către colegi și de către administrația INN este caracterizată ca fiind un profesionist de valoare.

„Ecaterina este o persoană care excelează în profesia ei, ajungând la vârstaa sa tânără la culmile profesionale ale asistenței medicale în sala de operație. Mai mult, cunoscând bine pașii intervențiilor neurochirurgicale, Ecaterina are capacitatea de a citi gândurile chirurgului operator în mânuirea instrumentarului chirurgical, astfel intervenția căpătând un și mai mare succes” așa este descrisă de către șeful Blocului Operator din cadrul INN, Ion Preguza și Asistenta principală a INN, dna Veronica Adamachi.

 

Asistenții medicali, ei sunt cei care stau în spatele medicilor, dar sunt mereu alături de pacienți.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în instituțiile subordonate statului activează 20. 234 de asistenți medicali.

loading...

Comments are closed.