Politică

O decizie a Guvernului Filip, anulată de Curtea Constituțională

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională Legea nr. 17 din 15 februarie 2019 pentru modificarea articolului 1 din Legea privind Zona Economică Liberă „Bălți”, care a fost adoptată de către Guvernul Filip prin angajarea răspunderii în plină campanie electorală, până la întrunirea legală a noii componențe a Parlamentului, scrie Deschide.MD

Magistrații Înaltei Curți au arătat că Guvernul nu a demonstrat, în cadrul angajării răspunderii politice asupra proiectului de lege menționat, necesitatea unei urgențe reale prin excluderea terenului de 2,238 ha, amplasat pe str. Sprâncenoaia nr. 1 din Chișinău, precum și a construcțiilor de pe acesta din componența Zonei Economice Libere „Bălți”.

De asemenea, Curtea a menționat că procedura angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept consecință menținerea atribuțiilor sau demiterea Guvernului prin retragerea încrederii acordate de Parlament și poate avea loc în condițiile articolului 1061 din Constituție numai în fața Parlamentului, cu prezența obligatorie în ședința Parlamentului a reprezentantului Guvernului.

Sunt mulțumit că decizia de astăzi a Curții Constituționale pune punct unei practici total improprii de folosire a conceptului de asumare a răspunderii pentru scopul banal de preluare și monetizare a unor resurse și proprietăți în interes de grup, în contradicție flagrantă cu scopurile afișate public și în detrimentul separației puterilor în stat”, a comentat decizia deputatul Igor Munteanu, cel care a depus o sesizare la Înalta Curte la începutul lunii septembrie curent.

loading...

Comments are closed.