O femeie din Glodeni a cumpărat 120 de vaci prin subvenţii. ACUM e obligată să întoarcă statului 230 de mii de lei

Subvenție, Fermier, Lidia Gnatiuc, Glodeni
 

Lidia Gnatiuc din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, în 2016, a cumpărat peste 120 de vaci bavareze, cu ajutorul subvenţiilor acordate de stat. Ulterior, însă, câteva animale s-ar fi îmbolnăvit şi au murit, iar Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a obligat femeia să-i întoarcă statului peste 230 de mii de lei, adică o parte din suma primită în calitate de subvenţii, scrie Publika.MD

Din cele şapte văcuțe, cinci au murit, din diferite motive, una chiar eu am venit şi am găsit-o moartă. Când au deschis-o, avea probleme cu inima. De ce ar trebui eu să răspund de văcuță aceasta? ”, a spus fermiera, Lidia Gnatiuc.

În prezent, femeia îşi caută dreptate în instanţa de judecată. Vacile de la ferma Lidiei Gnatiuc produc anual 740 de mii de tone de lapte. Cu toate acestea, femeia spune că afacerea nu-i aduce venit, ci doar pagube. „Legea subvenționarii este foarte necompetent făcută, nu s-a luat în calcul absolut nimic. Suntem prea constrânşi din diferite motive cu legile de subvenționare”, a spus fermiera, Lidia Gnatiuc.

Contactat telefonic, şeful direcţiei juridice a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a declarat că Lidia Gnatiuc a încălcat condiţiile de subvenționare, iar animalele pentru care trebuie să plătească despăgubiri ar fi fost, de fapt, sacrificate.

Ca rezultat, pierirea sau sacrificarea animalelor, dacă se demonstrează vinovăţia agentului economic, conform regulamentului de subvenționare se restituie subvenția pentru animalele date. Ei nu au prezentat careva documente justificative, din ce motiv au fost sacrificate animalele acestea”, a spus şeful Direcţiei Juridice AIPA, Dumitru Popovici. Decizia potrivit căreia fermiera a fost obligată să întoarcă peste 230 de mii de lei statului a fost luată ieri de magistraţii Judecătoriei din Glodeni. Fermiera spune însă că o va contesta la Curtea de Apel.

Total
0
Shares
Total
0
Share