O fostă directoare Facebook și Nike a fost condamnată pentru fraudă de milioane de dolari

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the F8 summit in San Francisco, California, on March 25, 2015. Zuckerberg introduced a new messenger platform at the event. AFP PHOTO/JOSH EDELSON (Photo credit should read Josh Edelson/AFP/Getty Images)

O fostă directoare pentru diversitate a Facebook şi Nike a fost condamnată la 5 ani şi 3 luni de închisoare pentru că a furat peste 5 milioane de dolari de la companiile respective, care fuseseră alocate iniţiativelor DEI (diversitate, echitate, incluziune).

Barbara Furlow-Smiles, din statul american Georgia, care a pledat vinovată de fraudă electronică în acest caz în decembrie, a furat peste 4,9 milioane de dolari de la Facebook ”folosind o schemă care implică vânzători frauduloşi, facturi false şi plăţi ilegale”, a declarat procurorul american Ryan Buchanan din Atlanta.

”După ce a fost concediată de la Facebook, ea a continuat frauda ca director pentru DEI la Nike, unde a furat încă o sumă de şase cifre din programul lor pentru diversitate”, a spus Buchanan.

Furlow-Smiles, în vârstă de 38 de ani, a folosit banii furaţi ”pentru a finanţa un stil de viaţă de lux în California, Georgia şi Oregon”, potrivit biroului lui Buchanan, care a cerut unui judecător să o condamne la 6 ani şi jumătate de închisoare. Ea a fost un strateg principal şi şef global al grupurilor de resurse pentru angajaţi şi al implicării în diversitate la Facebook, subsidiară a Meta.

Ea nu a fost director executiv al Facebook pentru eforturile de diversitate, echitate şi incluziune.

Fraudă grosieră la compania lui Mark Zuckerberg

Procurorii au spus că, în timp ce se afla pe Facebook, ea a conectat conturile PayPal, Venmo şi Cash App la cardurile ei de credit de la Facebook şi apoi a folosit acele conturi pentru a-şi plăti prietenii, rudele şi alte persoane pentru pretinse bunuri şi servicii pentru companie care nu au fost niciodată livrate.

”Marea majoritate a banilor” care s-au dus la aceşti oameni au fost returnaţi către Furlow-Smiles, au spus procurorii. Procurorii au spus că Meta a stabilit că Furlow-Smiles a început schema în câteva luni de la alăturarea companiei în 2017 şi că o investigaţie a constatat că „a manipulat persoane care erau apropiate de ea şi aveau încredere în ea, inclusiv foştii stagiari”, care au considerat-o un mentor.

După ce a fost concediată de pe Facebook la jumătatea anului 2021, Furlow-Smiles a lucrat pentru Nike din noiembrie a acelui an până în februarie 2023, ca director senior pentru diversitate, echitate şi incluziune. Pe când era acolo, ea a executat o schemă de furt similară cu cea pe care a făcut-o la Facebook, au spus procurorii.

Furlow-Smiles, care locuieşte în oraşul Marietta şi are o fiică de 8 ani împreună cu soţul ei, a fost condamnată luni, la tribunalul federal din Atlanta.

Judecătorul districtual Steven Grimberg i-a mai ordonat să restituie 4,98 milioane de dolari către Facebook şi încă 121.000 de dolari către Nike. Meta a declarat anterior, pentru CNBC, că a cooperat cu forţele de ordine în anchetarea lui Furlow-Smiles, care trebuie să se prezinte la închisoare până pe 22 iulie.

Nike o acuză pe fosta angajată că nu a produs doar prejudicii financiare

Procurorii au spus, în nota de condamnare că, pe lângă banii furaţi de Furlow-Smiles de la companie, Meta a pierdut mai mult de 4,5 milioane de dolari, „pe lângă alte cheltuieli, cum ar fi onorariile avocaţilor, care au fost suportate ca urmare a faptului că Meta a trebuit să descopere şi investigheze schema ei de fraudă”.

”Așa cum menţionează Meta, prejudiciul cauzat de conduita criminală [Furlow-Smiles”] nu poate fi măsurat pur în termeni financiari. Infracţiunile ei au dus, de asemenea, la angoasă în rândul acelor angajaţi care au lucrat îndeaproape cu ea”, au spus procurorii în nota lor. Nike le-a spus procurorilor că „a fost numită ca lider al companiei, că va întruchipa valoarea ‘Doing the Right Thing’, care este una dintre maximele cheie ale NIKE”, potrivit procurorilor.

După cum susține Nike, „a spune că doamna Furlow-Smiles ne-a încălcat încrederea ar fi un eufemism. Frauda comisă de doamna Furlow-Smiles a încălcat încrederea şi a devastat angajaţii care au condus-o şi au lucrat cu ea”.

Nike le-a spus, de asemenea, procurorilor că „lipsa ei completă de responsabilitate sau remuşcări a fost incredibil de dezamăgitoare”, potrivit memoriului.

Lance Clarke, un avocat al Furlow-Smiles, a spus despre clienta ei că:

”Este o mamă grozavă şi o persoană bună. Când stai în instanţă, citeşti acuzaţiile, dar de multe ori acuzaţiile nu constituie totalitatea unei fiinţe umane”.

Total
0
Shares
Total
0
Share