Social

O nouă tehnologie care va scăpa Chișinăul de mirosul insuportabil. Despre ce este vorba

Pinterest LinkedIn Tumblr

SA „Apă-Canal Chișinău” anunță despre o nouă tehnologie aplicată la Stația de Epurare, care va scăpa municipiul Chișinău de mirosul insuportabil, care se accentua pe timp de vară. Potrivit furnizorului, tehnologia a fost elaborată și testată cu ajutorul mai multor specialiști din țară, dar și din Federația Rusă.

Într-un comunicat de presă al ACC se menționează că mirosul era provocat de procesele putrefactive care apar în stocuri și care trebuiau oprite. Situația este agravată de apariția micilor întreprinderi alimentare care aruncă deșeurile netratate în colectorul general, ceea ce duce la o creștere accentuată a cantității de poluare organică. Acestea creează o sarcină suplimentară pe sistemul Stației de Epurare, iar în aerul din jur crește concentrația componentelor dăunătoare pentru respirație, cum ar fi hidrogensulfurat și mercaptani, principalele surse de miros intolerabil.

Un grup de ingineri, biologi, chimiști, conduși de „Apă-Canal Chișinău” au rezolvat această problemă. Tehnologia know-how avansată a fost elaborată special pentru a elimina problemele la stațiile de epurare din municipiul Chișinău. Mecanismul de acțiune al tehnologiei are ca scop dezinfectarea nămolului de la apele menagere. Această metodă inhibă reproducerea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare și blochează sursele de mirosuri neplăcute. După tratamentul cu reactivi, nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ în agricultură. Totodată, este vorba și despre protecția utilajelor împotriva proceselor de coroziune.

Producerea reagenților pentru această tehnologie se realizează pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru asigură furnizarea neîntreruptă a produsului, exclude dependența de furnizorii străini. În plus, este planificat, împreună cu institutele de cercetare de top din Moldova, continuarea lucrărilor la îmbunătățirea procesului de purificare, dezinfectare și dezodorizare a apelor uzate.

Cu indicatorii și oportunitățile de optimizare extrem de eficiente, costul tehnologiei instalate este cea mai profitabilă în raport cu ofertele propuse anterior pentru eliminarea mirosurilor din oraș, precizează „Apă-Canal Chișinău”.

Sursa: ipn.md
loading...

Comments are closed.