O pasăre nemaivăzută de peste jumătate de secol în Moldova a tranzitat țara la sfârșitul lunii iunie

Pasărea Yoruk, o specie rar întâlnită pe continentul european și care nu a mai fost zărită pe teritoriul Republicii Moldova de peste 60 de ani, a trecut prin țara noastră la sfârșitul lunii iunie curent. Informația a fost confirmată, pe 4 iulie, de Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii, scrie Newsmaker.md

Potrivit Societății, pasărea și-a început călătoria din Turcia, și după ce a vizitat Bulgaria, România și Ucraina, a intrat la noi în țară pentru o scurtă vizită.

„Yörük (în limba turcă însemnând „nomad”) a fost echipat cu un transmițător satelitar încă de când era un pui în cuibul său părintesc din regiunea Konya. Tânărul și-a petrecut iarna în Chad (Africa), după care s-a reîntors acasă în Turcia și de acolo a început să exploreze Europa de Est. Așa se face că după ce a trecut ca glonțul prin Bulgaria, România și Ucraina, acvila de stepă a făcut un ocol și a coborât la noi, pe data de 24 iunie 2023, poposind un pic pe niște câmpuri aflate la intersecția dintre raioanele Florești și Sîngerei”, a comunicat organizația.

SPPN a precizat că după pauza de zbor din Moldova, Yörük a ieșit din țară și și-a continuat călătoria spre est, aflându-se în momentul de față în regiunea Donețk din Ucraina.

***

Precizăm că Yoruk este o acvilă de stepă (Aquila nipalensis). Această specie se găsește cel mai des în Asia, dar ajunge și în Europa de Est. Populația care cuibărește în Europa este mică, în jur de 5000-20.000 de perechi, iar în perioada 1970-1990 a existat un declin substanțial al populației din cauza persecuției din partea oamenilor și pierderea habitatului ca rezultat direct al transformării stepelor în teren agricol.

Pentru Republica Moldova, acvila de stepă a fost dintotdeauna o specie rară, iar ultimile observații certe arată că specia trecea în pasaj până la mijlocul anilor 1960 (Averin și Ganea, „Păsările Moldovei”, 1971).

Total
0
Shares
Total
0
Share