Alte știri

O sculptură imensă în formă de vagin a pornit un război cultural în Brazilia

Pinterest LinkedIn Tumblr

O sculptură imensă în formă de vagin a pornit un război cultural în Brazilia între cei de stânga și conservatori, inclusiv aliații președintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, relatează NBCnews, citat de Digi24. Numită „Diva”, sculptura din beton și rășină a artistei Juliana Notari are 32 de metri și se află pe un deal din nord-estul Braziliei, pe locul unei foste fabrici de zahăr transformată într-un muzeu în aer liber.

Artista a dezvăluit sculptura săptămâna trecută, spunând despre aceasta că reprezintă atât un vagin cât și o rană care pune la îndoială relația dintre natură și cultură într-o „societate falocentrică și antropocentrică”.

„Aceste probleme au devenit din ce în ce mai urgente în zilele noastre”, a scris Notari pe pagina sa de Facebook, într-o postare însoțită de fotografii cu sculptura colorată în roșu aprins.

Conform artistei, pentru realizarea sculpturii controversate a fost nevoie 11 luni de muncă și de o echipă formată din 20 de artizani.

Opera de artă în formă de vagin a declanșat o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, peste 25.000 de persoane comentând postarea de pe Facebook a Julianei Notari. Printre cei care și-au spus părerea au fost atât susținători, cât și critici.

„Cu tot respectul cuvenit, nu-mi place. Imaginați-vă că mă plimb cu fiicele mele mici în acest parc și mă întreabă <<Tati, ce este asta?>> Eu ce să le răspund?” a scris un bărbat la postarea artistei.

Drept replică, o femeie i-a răspuns: „Cu tot respectul, îți poți învăța fiicele să nu le fie rușine de propriile organe genitale”.

Nemulțumit de obiectul de artă amplasat în parc, gurul politic al lui Bolsonaro, Olavo de Carvalho, a postat pe contul său de Twitter un mesaj pentru Notari prin care propune în mod ironic realizarea unei sculpturi a penisului.

Postarea lui a strâns aproape 700 de redistribuiri, multe încărcate cu critici sincere împotriva celor de stânga.

De-a lungul timpului Bolsonaro a criticat arta, pe care o consideră de stânga, iar în 2019 a încercat fără succes să oprească finanțarea pentru filmele cu teme LGBTQ.

Luni mai târziu după această întâmplare, secretarul său pentru cultură a fost demis după ce a postat un videoclip în care părea să copieze un discurs al șefului propagandei naziste, Joseph Goebbels.

loading...

Comments are closed.