Politică

O sesizare depusă de Igor Dodon la CC acum 4 ani îi dă posibilitatea Prim-ministrului Filip să fie și deputat în același timp

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trei deputați vor continua să dețină cumulativ două funcții în perioada următoare, chiar dacă azi expiră termenul de 30 de zile, potrivit Legii despre statutul deputatului în Parlament, când aleșii poporului trebuie să renunțe la activitatea pe care o desfășurau anterior. Este vorba miniștrii Alexandru Jizdan, Monica Babuc și Nicolae Ciubuc, informează Deschide.md

Potrivit legislației, mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de președinte al Republicii Moldova, membru al Guvernului, Avocat al Poporului, funcției de ales local sau oricărei alte funcții remunerate, cu excepția activității didactice și științifice.

Sursa citată mai scrie că trei membri ai Guvernului, ministrul Agriculturii Nicolae Ciubuc, ministrul Educație, Culturii și Cercetării Monica Babuc și ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, urmau să rămână, începând cu ziua de marți, 9 aprilie, fără funcții în cadrul Executivului. Însă, ei au beneficiat de o hotărâre a Curții Constituționale de acum patru ani, când magistrații s-au expus pe marginea unei sesizări venite din partea deputaților socialiști Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vladimir Țurcan, Vasile Bolea și Grigore Novac.

Deputații PSRM au solicitat Înaltei Curți să se expună pe marginea unor prevederi din Constituție care privesc incompatibilitatea funcției de deputat. Printre întrebările adresate, socialiștii au rugat magistrații să se expună asupra situației de incompatibilitate, dar și în ce condiții deputatul poate deține cumulativ mai multe funcții.

Prin hotărârea din 24 iunie 2015, Curtea Constituțională a declarat că „la constituirea noului Parlament, în cazul alegerii membrilor în exercițiu ai Guvernului demisionar în funcția de deputat, aceștia pot cumula funcțiile până la data depunerii jurământului de către membrii noului Guvern”.

De precizat că, pe parcursul ultimelor săptămâni, mai mulți primari și președinți de raion au renunțat la funcții în favoarea mandatului de deputat.

loading...

Comments are closed.