O știre mediatizată și de către presa afiliată PAS s-a dovedit a fi falsă

În decembrie 2023, pe rețelele sociale, dar și cu suportul surselor mass-media afiliate PAS, a luat amploare o campanie mediatică legată de presupuse abuzuri ale autorităților române față de cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenia României.

În speță, o companie care oferă servicii pentru obținerea actelor românești a anunțat că, în urma unor verificări la adresa de domiciliu, autoritățile române rețin buletinele moldovenilor cu dublă cetățenie pentru a fi anulate.

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României confirmă că autoritățile române au făcut anumite verificări pentru a contracara situațiile când o adresă sunt înregistrate sute de persoane, însă precizează că până în prezent nu au fost reținute cărți de identitate în vederea anulării, așa cum s-a speculat, ci au fost reținute cărți de identitate deja anulate, scrie stopfals.md.

Știrea falsă a fost distribuită intens, inclusiv de către presa afiliată PAS și Maiei Sandu, însă StopFals a omis acest aspect, menționând doar trei surse (telegraph.md nu a publicat respectiva știre). În continuare, este demonstrat că aceeași știre a fost publicată în special de către presa capturată de către actuala guvernare, iar postul național de televiziune Moldova 1 a tratat subiectul cu maximă seriozitate în cadrul principalului buletin de știri al zilei.

Menționăm că portalul StopFals este gestionat de Asociația Presei Independente, instituție patronată de Petru Macovei, individ numit recent la Centrul pentru cenzură de pe lângă Maia Sandu. În jurul acestei asociații se află majoritatea surselor mass-media afiliate PAS, iar prin excluderea acestora din lista instituțiilor de presă care au publicat știrea falsă, se demonstrează afilierea și apartenența la grupul de interese.

Condamnăm acțiunile API/StopFals și solicităm Ambasadei SUA să nu mai finanțeze această organizație partizană.

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share