O țară baltică a interzis definitiv învăţământul în limba rusă

O țară baltică a interzis definitiv învăţământul în limba rusă, letonia, urss, moldova 

Parlamentul leton a adoptat mai multe amendamente la Legea naţională a educaţiei, care prevăd interzicerea învăţământului în limba rusă nu doar în instituțiile publice de învățământ superior, ci și în universități și colegii private.

Ministerul Educației și Științei din Letonia propune ca universităților și colegiilor care ţin cursuri pe baza unei curricule ce nu îndeplineşte cerințele legii să li se permită să-şi continue activitatea până la expirarea programului de acreditare, însă, după 1 ianuarie 2019, elevii nu vor mai putea fi admiși la astfel de programe. Potrivit legislației în vigoare, educaţia într-o limbă străină se poate face doar dacă programa şcolară prevede că acest lucru este necesar pentru atingerea obiectivelor materiei respective (programe lingvistice și culturale).

Se menţionează că procesul de învăţământ se poate desfășura în continuare în una dintre limbile UE. În universitățile de stat, însă, studierea în limbile UE este posibilă numai în cazul studenților străini și în cadrul programelor prevăzute de acordurile de cooperare internațională. În același timp, studenții străini trebuie să învețe limba letonă dacă procesul educaţional durează mai mult de șase luni. Limba rusă este exclusă din această categorie, deoarece nu este una dintre limbile UE.

În anul de învăţământ 2017-2018, aproximativ o treime dintre studenții de la universitățile private din Letonia studiau în limba rusă.

foto: orașul Riga, capitala Letonei

Total
0
Shares
Total
0
Share