Editoriale

O voce din diaspora: Nu poți să transformi un măgar într-un cal de curse!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Retorica agresivă și populistă anti-Plahotniuc î-l secătuiește pe Andrei Năstase și-l plasează cap de coadă în sondajele naționale de credibilitate politică.

Pentru a se înțelege mai corect, Andrei Năstase, care încearcă să-și câștige, în continuă permanență, existența politică prin atacuri furibunde la adresa lui Vlad Plahotniuc, a ajuns să fie cotat la bursa de valori sociologice cu doar 2.6 %, iar însuși Plahotniuc, cu surâsul lui de Joker și peceta unui cardinal din umbră, îi suflă direct în ceafă cu 2.1 %.

Problema ar fi minoră dacă totul s-ar limita doar la ratingul mizerabil al lui Andrei Năstase, dar cum arealul politic moldovenesc este puternic reglementat de imaginea publică pe care o are liderul politic, mentalitatea electorală a moldovenilor fiind de factură patriarhală, principala catastrofă pentru Andrei Năstase o constituie ratarea de a-și califica partidul pe care-l conduce, PPDA, în viitorul Parlament, pentru că, după rezultatele sociologice publicate de compania FOP – Fondul Opiniei Publice, partidul lui Andrei Năstase rămâne pe tușă la viitoarele alegeri.

Totul ar fi logic dacă un partid de guvernare s-ar împotmoli cu ratinguri slabe și fără valoare în sondaje, dar când o formațiune politică de opoziție extra-parlamentară, care încă nu a prins hățurile guvernării, dar aspiră cu înclinații bonapartice spre capturarea puterii politice din țară, își cântă prohodul în sondaje, lucrurile devin încurcate.

Când faci politică din opoziție, în mod tradițional, ratingul ar trebui să explodeze cu o credibilitate uriașă, pentru că este ușor să alimentezi populația cu declarații pe care știi că nu o să le valorifici din punct de vedere instituțional, dar când ratingul îți scade cu o viteză uimitoare, iar partidul falimentează și pierde teren politic, totul se limitează doar la capacitățile slabe și mediocre ale partidului propriu-zis de a-și crea o agendă politică coerentă și bine gândită.

Dacă Andrei Năstase și PPDA din opoziție nu pot să ofere un plan politic viabil și logic pentru a câștiga încrederea electoratului moldovenesc, nici nu vreau să-mi închipui ce catastrofă o să ne aștepte în caz dacă frâurile guvernării o să ajungă în mâinele lor.
Principalul vinovat pentru drama sociologică prin care trec „dadaiștii” nu este al lui Năstase, pentru că de Năstase nu depinde nimic, dânsul nu contează, vinovat se face, în exclusivitate, doar Victor Țopa, principalul finanțator al PPDA și nașul de cununie al lui Andrei Năstase.

Victor Țopa nu a înțeles două lucruri esențial de importante când s-a implicat în politică. Nu poți să transformi un măgar într-un cal de curse, iar o luptă contra lui Plahotniuc dăunează din punct de vedere politic.

(c) Teodor Bucătari

 

loading...

Comments are closed.