Oamenii din localități cer continuarea programului “Drumuri bune”, stopat de Guvernul Sandu

Oamenii din localități cer continuarea programul drumuri bune, programului "Drumuri bune" stopat de Guvernul Sandu, Congresul Autorităților Locale din Moldova CALM, ministerul economiei vadim brinzan, drumuri bune pentru moldova guvernul filip, pdm plahotniuc, 

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a expediat o Adresare premierului Maia Sandu și ministrului Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan privind modul de utilizare a resurselor financiare pentru anul 2019 din cadrului programului „Drumuri Bune”. În Adresare CALM constată că suma reală disponibilă pentru a fi utilizată în scopurile enunțate în Programul Drumuri Bune 2 este de câteva ori mai mică decât cea necesară și prevăzută în programul aprobat.

În special, în loc de 3,69 mlrd lei, suma aprobată conform HG225/2018 și HG206/2019, real alocată în anul 2018 a fost de circa 1,72 mlrd lei. Iar în anul 2019, pentru Drumuri Bune II, din circa 1,7 mlrd lei, suma real disponibilă constituie 946 mln lei, din care deja au fost contractate/valorificate circa 270 mln. Prin urmare, în anul 2019 sunt disponibile real doar 670,3mln lei (deficitul constituind peste 1 mlrd lei), scrie Publika.md. 

Reieșind din situația creată și în lipsa posibilității de a completa sumele restante din alte surse de finanțare pentru a fi realizat programul integral, a fost necesar de a găsi o soluție echitabilă, rațională și eficientă în repartizarea resurselor disponibile pentru a fi realizat programul în volumul finanțării existente, de facto, astfel ca toate APL incluse în program sa beneficieze de un minim de resurse necesare pentru a fi utilizate în scopul îmbunătățirii infrastructurii rutiere locale.
 
Astfel, în rezultatul ședințelor din cadrul CALM, dar și întâlnirilor cu Dna Prim-ministru și Ministrul Economiei și Infrastructurii, precum și luând în considerație realitățile existente, au fost propuse, analizate și discutate câteva opțiuni, concluzia finală fiind necesitatea de a continua programul Drumuri Bune, prin repartizarea sumei disponibile pentru anul 2019 “per capita” (conform numărului de locuitori), fără a lua în considerație sumele valorificate de fiecare APL de nivelul I în anul precedent.
 

Urmează ca ulterior, de comun acord cu toți cei interesați, să se identifice o soluție mai echitabilă și durabilă în timp.

Amintim că programul Drumuri bune pentru Moldova a fost lansat la inițiativa lui Vlad Plahotniuc. În 2018, Guvernul Filip a construit în jur de 1600 de km de drum în localitățile rurale din țara noastră. Pentru 2019 a fost programat construirea a 2600 de km, însă noul guvern condus de Maia Sandu a stopat programul.

drumuri bune pentru moldova, proiect de guvern, reparatia drumurilor, drumuri facute, filip drumuri, plahotniuc drumuri

vlad Plahotniuc, În Micleușeni am găsit un exemplu clar despre ceea ce înseamnă Programul Drumuri Bune pentru Moldova, alegeri 2019 republica moldova, sistemul electoral mixt, pdm, partidul democrat, guvernul filip, chiril gaburici, raionul straseni

drumuri bune pentru moldova, drumuri reparate moldova, pdm votanti, pdm simpatizanti, partidul democrat alegeri, alegeri anticipate, guvernarea pdm, realizari pdm

Total
0
Shares
Total
0
Share