Oamenii nevoiași din Moldova au parte de o nouă lovitură: Guvernarea PAS vrea să închidă magazinele “Merișor”

 

Oamenii nevoiași din Moldova au parte de o nouă lovitură. După ce actuala guvernare a interzis vânzarea pâinii de un leu în magazinele „Merișor”, deschise la inițiativa lui Ilan Șor, acum reprezentanții guvernării vor să-i lipsească pe cei din categoriile vulnerabile de toate produsele alimentare accesibile, care se regăsesc în aceste magazine.

În perioada 11-13 iulie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au fost organizate verificări ample în magazinele sociale, de către inspectorii Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA), reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și cei ai Inspectoratului Fiscal. Mai exact, toate mijloacele de transport ale agentului economic SRL „Magazine Sociale” au fost stopate și supuse simultan verificărilor. În cazul în care agenții de patrulare nu găseau motive de a aplica sancțiuni, apelau după ajutor la reprezentanții ANTA și inspectorii Fisc, care au invadat magazinele sociale. 

Prin urmare, agenții constatatori au comis o serie de încălcări la elaborarea actelor și au stabilit sancțiuni neîntemeiate, creând astfel situații stresante angajaților. Mai mult, au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare ale mijloacelor de transport, ceea ce contravine grav legislației în vigoare. 

Totodată, modul în care au fost efectuate verificările a fost unul dubios, cu superficialitate, iar informațiile au fost colectate  incomplet și cu grave abateri de la legislație. 

De exemplu, în dimineața zilei de 12 iulie, patru magazine mobile au fost stopate de către angajații ANTA, iar șoferii s-au ales cu amenzi în valoare de 750 de lei fiecare. Seara, aceleași mijloace de transport au fost oprite din nou, iar în urma așa-ziselor verificări au fost aplicate amenzi de 450 de lei și au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare, sub pretextul că ușa mijlocului de transport nu se deschide în direcția care trebuie. O altă mașină, care circula în raionul Șoldănești, a rămas fără plăcuțe tot din același motiv, iar șoferul s-a ales cu o amendă de 450 lei și trei puncte de penalizare. În data de 12 iulie, a fost înaintat un demers către INSP, cu solicitarea de a fi eliberate plăcuțele de înmatriculare proprietarului, dar nimeni nu a dat curs solicitării. 

Pe parcursul acestei săptămâni, au fost aplicate peste 30 de sancțiuni. În plus, angajați ai magazinelor sociale din raioanele Soroca, Ungheni, Călărași și Telenești au fost supuși verificărilor chiar de două ori pe zi, invocându-se motive stupide. Mai mult, oamenii au fost nevoiți să stea ore în șir peste programul de muncă, din cauza acestor verificări.   

În concluzie, agentul economic SRL „Magazine Sociale” solicită autorităților să nu îngrădească activitatea magazinelor „Merișor”, care se desfășoară conform legii și în beneficiul a mii de pensionari, persoane cu dizabilități și alte persoane cu venituri modeste.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share