Octavian Armașu dă asigurări că bani pentru majorarea salariilor sunt

majorarea salariilor, ministerul finantelor, octavian armasu, salarii mari moldova, salariu mediu, bugetul republicii moldova, legea salarizarii

Ministrul finanțelor Octavian Armașu dă asigurări că resurse financiare pentru implementarea reformei salariale există. În acest context, ministrul a menționat creșterea încasărilor la bugetul de stat. Afirmația a fost făcută la postul public de televiziune Moldova 1, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, transmite IPN.

„Această creștere a încasărilor a fost posibilă datorită unor reforme care s-au făcut în domeniul administrării fiscale și vamale. S-au făcut reforme serioase, s-au eliminat foarte multe elemente negative care au existat în trecut. Acum, FISC-ul și Vama s-au restructurat, activează mai eficient și anul acesta, de exemplu, la FISC avem o creștere a încasărilor de 20%”, a spus oficialul.

Potrivit lui, încasările la buget cresc mai repede decât creșterea economică datorită faptului că s-a reușit lărgirea bazei fiscale, mărind gradul de conformare. „Sau mai simplu vorbind, prin faptul că mai multă lume începe să plătească impozite. Respectiv, apar bani la buget și aceste creșteri se transformă în posibilitate de a face o reformă a sistemului de salarizare”, a declarat ministrul. El recunoaște că nu creșterea economică a stat la baza reformei salariilor.

Expertul economic Viorel Gârbu susține că majorările salariale nu sunt esențiale. Se propune în trei ani ca salariile să crească în medie cu 30%, ceea ce nu este o creștere foarte mare comparativ cu perioada anterioară.

„În opinia mea, principalul succes al acestui proiect este că s-a reușit să vină cu o abordare unică în tot sistemul bugetar. Dar trebuie de analizat, dacă este bine sau nu acest lucru. Pe de o parte, creșterile salariale, atunci când ele se produc, trebuie să vizeze toți bugetarii, pe de altă parte, această uniformizare nu întotdeauna generează performanțe”, a spus Viorel Gârbu. Potrivit expertului, creșterea economică de 4,5% nu este atât de mare ca să permită creșterea salariilor.

Noua lege a salarizării în sectorul bugetar a fost definitivată și urmează să fie expusă spre consultări publice. Autoritățile își propun ca proiectul să fie adoptat în actuala sesiune parlamentară, iar din 1 decembrie prevederile să fie puse în aplicare. Inițiativa prevede majorări salariale pentru angajații din domeniul sănătății, învățământului, din cultură, dar și pentru reprezentanții autorităților publice locale.

Total
0
Shares
Total
0
Share