Alte știri

Octavian Armașu: „Prima Casă 2” va ajuta angajații din sectorul bugetar să-și procure o locuință

Pinterest LinkedIn Tumblr

Programul „Prima Casă 2” are menirea să ajute cetățenii din sectorul bugetar să-și procure o locuință. După ce aplică la programul „Prima Casă”, bugetarii vor primi o compensație lunară din partea statului. Declarațiile au fost făcute de ministrul finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Ministrul finanțelor susține că salariile în sectorul public sunt mai mici decât în sectorul privat și atunci cei din sectorul public au șanse mai puține să acceseze programul „Prima Casă” fără sprijinul statului. „Sperăm ca prin „Prima Casă 2”  să ajutăm și profesori, și medici ca să-și poată procura o locuință”, a menționat Octavian Armașu.

Potrivit lui, plățile în cadrul programului „Prima Casă 2” se fac direct pe contul beneficiarului. Dacă beneficiarul decide să treacă în sectorul privat, compensația nu-i va mai fi acordată. Totodată, beneficiarul nu va trebui să întoarcă statului suma de bani primită pentru perioada cât a lucrat în sectorul public.

De asemenea, statul nu va sista acordarea compensațiilor pentru persoanele care sunt beneficiare ale programului, dar ies în concediu de maternitate sau concediu de îngrijire a copilului.

Roman Ceban, manager de politici în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri, consideră că în afară de beneficiile sociale pe care le are programul „Prima Casă 2”, acesta reprezintă și un motor de creștere a economiei pentru că încurajează tinerele familii să obțină o locuință, să rămână în țară, să continue să muncească pentru acest stat, aducând beneficii directe și indirecte economiei Republicii Moldova. „Astfel, pe de o parte, programul dezvoltă și sectorul imobiliar, care vine cu oferte din ce în ce mai relevante și mai bune. Totodată, beneficiarii programului au posibilitate să se implice în activități economice ca să obțină cât mai mult venit. Respectiv, statul are de câștigat”, a spus Roman Ceban.

Expertul imobiliar Sergiu Buruiană a menționat că se observă că cererea pe piața imobiliară este mai mare odată cu lansarea acestui program. Potrivit lui, de suma de 600 de mii de lei, atât cât oferă programul „Prima Casă”, poate fi cumpărat un apartament cu una sau două camere într-un bloc secundar, în funcție de oferta de sector, sau de un apartament cu o cameră în bloc nou.

loading...

Comments are closed.