Externe

Oficial: Deputații din Ucraina vor fi lipsiți de imunitate! Când va intra în vigoare această hotărâre

Pinterest LinkedIn Tumblr

Verhovna Rada din Ucraina a aprobat în a doua lectură proiectul de lege privind înlăturarea imunității de la deputați, raportează RBC-Ucraina.

Documentul prevede ridicarea imunității începând cu anul 2020 astfel că legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Proiectul de lege adoptat de deputați a fost înregistrat în 2017 de Petro Poroșenko, care ocupa pe atunci funcția de președinte al Ucrainei, relatează lenta.ru

Modificarea articolului 80 din Constituția Ucrainei, stabilind-ul astfel: (…) Deputații din Ucraina nu sunt responsabili în mod legal pentru rezultatele votului sau pentru declarațiile din parlament și organele sale, cu excepția răspunderii pentru insulta sau calomnie,” se menționează în textul documentului.

La începutul lunii august, se vorbea că speaker-ul și liderul partidului Slujitorul Poporului(Слуга народа), Dmitry Razumkov, a susținut privarea de imunitate a președintelui Ucrainei. Potrivit acestuia, nu este suficient să înlăture imunitatea deputaților, șeful statului și judecătorii ar trebui să fie, de asemenea, lipsiți de acest privilegiu. El a menționat că trebuie luată o decizie adecvată „pentru ca toți să fie egali în fața legii”.

Amintim că și în Republica Moldova s-a venit cu ideea excluderii imunității parlamentare la deputați, inițiativă cu care a venit Partidul Democrat din Moldova, la data de 12 aprilie 2017, după şedinţa Consiliului Naţional Politic al formațiunii, inițiativă care a fost votată doar în prima lectură și care nu a fost susținută de deputații PSRM și de Igor Dodon.

loading...

Comments are closed.