Economic

OFICIAL // Guvernul PAS al Maiei Sandu bagă țara în datorii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat cererile Moldovei pentru un program de reformă economică în cadrul aranjamentelor Facilității extinse de credit (ECF) și Facilității Fondului extins (FEP). Aprobarea acestor solicitări permite efectuarea plății de circa 84,4 milioane USD (57,2 milioane DST). Plățile totale preconizate în cadrul acordurilor ECF/EFF pe 40 de luni ale Moldovei s-ar ridica la aproximativ 590,6 milioane USD (400,0 milioane DST), se arată în comunicatul oficial al FMI.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În urma discuțiilor în Consiliul executiv, domnul Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar, a făcut următoarea declarație:

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică, au intensificat riscurile de scădere și au complicat elaborarea politicilor. În timp ce asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu guvernanță de lungă durată și slăbiciuni structurale care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programele susținute de FMI în cadrul Fondului extins și al Facilității extinse de credit au trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post-pandemie; în al doilea rând, să abordeze nevoile stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, să consolideze guvernanța și cadrele instituționale ale Republicii Moldova”.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova:

”Țin să vă aduc la cunoștință că Republica Moldova a obținut accesul la asistența financiară în valoare de circa 590,6 milioane de dolari din partea FMI Cererea Republicii Moldova privind programul de reforme economice post Covid-19 a fost aprobată luni, 20 decembrie, de Consiliul de directori executivi ai Fondului Monetar Internațional (FMI). Programul va fi finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanțare extinsă(EFF).

În baza deciziei aprobate ieri, FMI urmează să deburseze Republicii Moldova aproximativ 84,4 milioane dolari. Plățile totale preconizate în cadrul mecanismelor ECF și EFF pe o perioadă de 40 de luni se va ridica la aproximativ 590,6 milioane dolari. În perioada următoare, Guvernul va trebui să implementeze politici capabile să atenueze impactul pandemiei și să impulsioneze dezvoltarea economică.

Noul program este orientat spre susținerea redresării post Covid-19, abordarea nevoilor stringente de dezvoltare și consolidarea cadrelor instituționale ale Republicii Moldova. Astfel, reformele structurale prevăzute în condițiile Acordului vor avea drept scop fortificarea statului de drept, lupta anticorupție și consolidarea administrării bugetar-fiscale, ceea ce ar impulsiona creșterea rapidă și durabilă a veniturilor Republicii Moldova.

Consiliul de directori al FMI a apreciat faptul că autoritățile Republicii Moldova au făcut progrese admirabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare”.

loading...

Comments are closed.