Oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, dezvăluri INCENDIARE despre tranzacția Rompetrol – KazMunai Gas

Ablyazov, Ana Ursachi, Open Dialog, Maia Sandu, Andrei Năstase, Ion Sturza,

Războaiele geopolitice și luptele între serviciile speciale se lasă cu tot mai multe scandaluri mediatice. Oligarhul fugar kazah Mukhtar Ablyazov, fost ministru al energeticii, industriei și comerțului în guvernul de la Astana, condamnat de justiția din Marea Britanie pentru devalizarea băncii BTA din Kazahstan, vizat în investigații jurnalistice (link: http://www.timpul.md/articol/investigaie–fenomenul-ablyazov-calul-troian-pentru-europa–razboaiele-politice-din-est-exportate-in-instantele-parlamentele-si-mass-media-occidentale-120941.html)  în calitate de agent al serviciilor speciale de la Moscova, cu misiuni realizate prin intermediul fundației sale Open Dialog împotriva Poloniei, Ucrainei și Moldovei, a lansat o nouă bombă mediatică, care de această dată vizează România!

Într-o postare pe Facebook apărută recent (link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1150669308400961&id=100003737098291), Ablyazov dezvăluie schema de corupție prin care întreprinderea de stat din Kazahstan KazMunai Gas a procurat în anul 2007 compania românească Rompetrol Group. Oligarhul condamnă și califică nerezonabilă investiția făcută de compania din Kazahstan în România, acuzând că în urma majorării artificiale a prețului tranzacției, ginerele președintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, Timur Kulibaev ar fi primit în conturi peste 1 miliard de dolari!

Și justiția din România a examinat anterior un dosar care a vizat tranzacția cu Rompetrol Group, în care a fost acuzat de delapidare de fonduri și spălare de bani afaceristul român Dinu Patriciu, decedat la Londra în urma unei boli (link: https://www.realitatea.net/dinu-patriciu-murit-murit-afacerea-rompetrol_1506471.html).

Scandalul legat de vânzarea frauduloasă a Rompetrol Group îl vizează și pe partenerul lui Patriciu, fostul premier de la Chișinău Ion Sturza, care după ce s-a retras din politică, în perioada 2002-2009 a activat în cadrul Rompetrol. Anume Sturza a intermediat tranzacția dintre Dinu Patriciu și KazMunai Gas, folosind relațiile  cu conducerea Kazahstanului și anturajul lui Nazarbaev, din perioada când era prim-ministru al Republicii Moldova, care a coincis cu perioada în care Ablyazov era ministru în Kazahstan.. Sturza s-a ales cu bonusuri grase pe conturile off-shore-urile sale în urma intermedierii procurării Rompetrol Group de către KazMunai Gas, fapt devenit cunoscut publicului anul trecut, în urma mediatizării scurgerii globale de informații Panama Papers (link: https://www.rise.md/articol/conexiunile-offshore-ale-fostului-premier-ion-sturza/).

Ieșirea la rampă a oligarhului Mukhtar Ablyazov denotă dincolo de o lovitură  aplicată României și un joc subtil pe scena politică din Republica Moldova. Acesta susține prin intermediul fundației Open Dialog formațiunile politice ale Maiei Sandu și Andrei Năstase, organizând pentru aceștia vizite de lobby la Bruxelles, dar aplică o lovitură devastatoare lui Ion Sturza, poziționat în calitate de aprig susținător al opoziției de la Chișinău.

Total
0
Shares
Total
0
Share