Alte știri

OMS avertizează Europa că ridicarea unor restricții ar provoca „o furtună” în sistemul sanitar: ”Situaţia din India poate avea loc oriunde”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat joi Europa împotriva unei relaxări a restricțiilor în pofida scăderii numărului de noi infecții, informează News.ro

Criza sanitară majoră cu care se confruntă India în prezent își poate avea originea în varianta indiană a SARS-CoV-2, însă și într-un comportament precum nerespectarea restricțiilor sanitare, estimează OMS, notează sursa citată.

Există în continuare o provocare uriașă în țări în care măsurile de protecție individuală au fost relaxate sau în care au loc adunări în masă sau în care există variante mai contagioase ori în care acoperirea vaccinală este în continuare slabă. Acest lucru poate provoca o furtună perfectă” în sistemul de sănătate al oricărei țări, avertizează într-o conferință de presă online directorul OMS Europa Hans Kluge.

Hans Kluge le amintește celor 50 de țări din regiunea OMS Europa că „măsurile individuale și colective de sănătate publică și măsurile sociale rămân factori hotărâtori” în oprirea pandemiei covid-19, în contextul în care apariția unor îmbolnăviri în Europa scade „în mod semnificativ pentru prima oară după două luni”.

Varianta indiană – B 1.617 – a fost descoperită în cel puțin 17 țări, inclusiv în mai multe țări din Europa. Această variantă a fost etichetată drept o „variantă de interes” și nu „variantă îngrijorătoare” – o denumire care indică faptul că o mutație este mai periculoasă.

Per ansamblu, în regiunea OMS Europa – din care fac parte mai multe țări din Asia Centrală -, 7% din populație a fost complet vaccinată.

Potrivit unor date OMS, persoanele vaccinate sunt mai numeroase decât persoanele bolnave de Covid-19 – 5,5% dintre europeni.

Citește și: 10% dintre pasagerii unui avion venit din India au fost testați pozitiv pentru COVID-19 la Roma

loading...

Comments are closed.