Actualitate

Omul PAS la CEC a avut o întâlnire cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dorin Cimil, omul PAS la CEC, a avut o întrevedere cu ES Oleg Vasnețov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova.

Cei doi au discutat mai multe aspecte ce țin de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale stabilite pentru date de 1 noiembrie 2020.

Interlocutorii au acordat o atenție sporită subiectului modificării legislației electorale. Dorin Cimil, președintele CEC, a informat că propunerile expediate de Comisie în adresa Parlamentului au ținut de îmbunătățirea proceselor electorale și rezidă dintr-o amplă analiză a scrutinelor desfășurate pe parcursului anului precedent, dar și a recomandărilor făcute de misiunile de observare a alegerilor. În prezent, proiectul de lege elaborat de Parlament a fost expediat pentru expertiză Comisiei de la Veneția.

Alt subiect s-a referit la organizarea alegerilor în afara țării. Decizia de a deschide secțiile de votare în străinătate va fi luată de CEC, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, cu avizul prealabil al MAEIE, pe baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, pe baza înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova, dar și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință în care sunt stabiliți cetățeni ai Republicii Moldova privind numărul și locul aflării acestora.

În cadrul dialogului părțile au făcut un schimb de opinii și referitor la măsurile ce urmează a fi întreprinse de organele electorale pentru asigurarea condițiilor de votare în maximă securitate pentru participanții la proces.

Dorin Cimil a fost ales în fruntea CEC în data de 19 iulie 2019, fiind propus de Partidul Solidaritate și Acțiune al Maiei Sandu, scrie protv.md.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale.

loading...

Comments are closed.